STA, 10. 9. 2021

V lendavski sinagogi razstava Hvalnica roki in niti domačinke Marike Danč - Roth

V lendavski sinagogi bodo odprli razstavo umetnice Marike Danč - Roth, ki se je doma in po svetu uveljavila kot kostumografinja, umetniško pa se je izpopolnila v danes redkeje uporabljeni tehniki - tekstilu. Ob razstavi bodo izdali tudi njeno monografijo.

Foto: Pixabay

Marika Danč se je rodila v Lendavi leta 1950, v Zagrebu pa diplomirala na likovnem oddelku pedagoške akademije ter na tamkajšnji akademiji za likovno umetnost iz slikarstva. Ukvarjala se je z različnimi zvrstmi umetnosti, od izdelave tapiserij do slikarstva in pedagoškega dela z mladimi ter sodelovala s številnimi gledališči v nekdanji skupni državi in tujini. Tudi v Sloveniji je izdelala številne scene in kostume za operne in gledališke predstave ter filme.

Kot je v monografiji zapisala likovna kritičarka in članica mednarodne akademije za keramiko v Ženevi Marija Baričević, "se v umetničinem avtorskem eksperimentu srečujeta volna in tekstil v vseh mogočih kombinacijah, razne oblike tapiserij, tudi v vlogi gledališke kostumografije in stenske skulpture, tehnike, ki vključujejo vozlanje, kot je makrame; v njenih tapiserijah se tesno prepletata uporabna in likovna umetnost, v njeni kostumografiji pa uporabna in hkrati slavnostna obleka, ki je vedno unikatna naravna stvaritev, kar potrjujejo materiali, kot so volna, sisal, bombaž, konoplja."

Leta 1983 je Marika Danč - Roth kot samostojna umetnica pristala v bavarski prestolnici Münchnu, pred leti pa se je vrnila v rodno Lendavo.

Razstavo, na kateri bo predstavljenih 47 del, bo ob 18. uri odprla umetnostna zgodovinarka Tanja Šimonka. Spregovorila bosta tudi Dubravko Baumgartner, direktor Galerije - Muzeja Lendava, kjer so razstavo in monografijo pripravili, in lendavski župan Janez Magyar. Za glasbeni program bosta poskrbela Klarisa Jovanović in Igor Bezget.

Marika Roth