STA, 7. 3. 2012

V KUD France Prešeren za dan žena Diktator V. D.

V KUD France Prešeren bo 8. marca premiera avtorskega projekta Uroša Potočnika Diktator V. D.. Potočnik se je pri nastajanju predstave zgledoval po filmu Veliki diktator Charlieja Chaplina, ki je doživel že več interpretacij po vsemu svetu in ostaja aktualen tudi v 21. stoletju, v obdobju internetne revolucije in splošne mobilizacije kapitalizma.
:
:

Foto: Arhiv KUD France Prešeren

Predstava Diktator V. D. je dramaturško nekoliko skrajšan povzetek filma. Pri snovanju koncepta je Potočnik na začetku sodeloval z Mitjo Novljanom in Andrejo Kopač, nato pa je predstavo dokončal sam. "V bistvu sem sam predelal tekst, ki je temeljil na slabo prevedenih filmskih podnapisih, in ga nato oplemenitil, predelal v aktualen čas. Ta aktualen čas bi bil lahko naš čas, ampak na neki virtualni vzporednici," je povedal.

Pri pripravi besedila se je Potočnik, ki je predstavo tudi režiral, osredotočil na dejanske politične in globalno strateške pozicije velikih sil na eni strani in Evropske unije na drugi in jih parafraziral. Kot je pojasnil, je skušal v predstavo vključiti dogodke, ki se že dogajajo ali se bodo celo šele zgodili: "Mislim, da že sam film, po katerem je nastala predstava, prognozira trenutne razmere v nekem realnem času."

V predstavi se Potočnik pojavlja v dveh osnovnih vlogah - kot Diktator V. D. in Sulc - in vsaj eni epizodni vlogi, vpeljal pa je tudi nekaj fiktivnih oseb, ki se na odru ne pojavljajo, a z njimi vodim konstanten dialog.

Diktator V. D. se v predstavi imenuje Adenoid, tako kot se imenuje Chaplinov lik iz filma. Njegov priimek Hynke pa je Potočnik spremenil v Runkl, kar se pogovorno slabšalno uporablja za človeka, ki je trd, okoren, štorast in ne gleda na druge ljudi, ampak zgolj nase. Prav tako je našel izvirno ime za poveljnika Schultza, ki ga v filmu igra Reginald Gardiner, in sicer Sulc.

Pod koreografijo za predstavo se podpisuje Sabina Schwenner, scenografijo je zasnoval Gregor Nartnik, kostumografinja je Tina Bonca. V spremnemu besedilu k predstavi je Kopačeva zapisala: "Diktator V. D. je drama o dveh sistemih, treh ljudeh in kupu krame, posvečena najboljšim, ki jih ni več, in namenjena dobrim, ki se učijo živeti."