STA, 11. 5. 2023

V Kranju premiera drame Pesem ptic v drevesnih krošnjah

Prešernovo gledališče Kranj in AGRFT bosta drevi ob 20. uri v Stolpu Škrlovec v Kranju premierno uprizorila medgeneracijsko soočenje, dramo Jake Smerkolja Simonetija Pesem ptic v drevesnih krošnjah v režiji Ivana Lobode. Gre za magistrsko produkcijo besedila, ki je bilo na 53. Tednu slovenske drame nominirano za nagrado za mladega dramatika.
:
:

Foto: Arhiv PGK

Naključno srečanje med Mikijem in Natalijo je medgeneracijski dialog o ljubezni, osamljenosti, žalosti in kaotičnem svetu, v katerem živita. Tako kot njima se lahko vsakemu zgodi, da v življenju ostane sam, da se počuti neizmerno osamljenega, odtujenega, zavrženega. Predstava išče lepoto, ki se širi v takih stanjih, lepoto v žalosti in samoti ter v naključnih srečanjih.

Miki in Natalija se po naključju prvič srečata na strehi stolpnice, v kateri živita. Miki želi svoje življenje končati zaradi nesrečne ljubezni, Natalija pa se po desetih dneh žalovanja za pokojnim možem odloči, da bo ta večer obesila perilo in se nadihala svežega zraka. Žalost in občutek osamljenosti, ki ju preplavljata ta večer, napolni lepota topline poletnega sončnega zahoda in toplina prijaznosti ter pozornosti druge, neznane osebe.

"Ukvarjal sem se predvsem z iskanjem lepote v žalosti, v naključnem srečanju, v medgeneracijskem dialogu, ki je včasih neprijeten, včasih lep. Tu se ta dva lika pokažeta kot zelo odprta, svobodna, ker sta oba pripravljena poslušati in se učiti drug od drugega; in tako se ta žalost spremeni v neko grenko srečo, ampak še vedno srečo - in v tem je lepota," je povedal režiser uprizoritve Ivan Loboda.

Natalijo in Mikija upodabljata igralka kranjskega gledališča Vesna Jevnikar in mladi igralec Gašper Lovrec, ki je poskrbel tudi za glasbo. Dramaturški sodelavki pri predstavi sta Marinka Poštrak in Helena Šukljan, scenografinja in kostumografinja Lana Deu Angel, oblikovalec svetlobe in snemalec videov Domen Lušin, lektorica Irena Androjna Mencinger, oblikovalec maske Matej Pajntar, mentor pa profesor Boris Ostan.

Uprizoritev je nastala v sodelovanju med Prešernovim gledališčem Kranj in AGRFT. Kot je izpostavil direktor gledališča Jure Novak, so ponosni na sodelovanje z najmlajšo generacijo gledaliških ustvarjalcev. "Hkrati pa naša igralka in strokovne službe projektu zagotavljajo vrhunsko izvedbo in najboljše možnosti za uspeh," je dejal. Besedilo Jake Smerkolja Simonetija je označil za odlično. Tako so v kranjskem gledališču projekt z veseljem uvrstili v repertoar in tudi v abonma prihodnje gledališke sezone.

Ivan Loboda, PGK, AGRFT, Jaka Smerkolj Simoneti, Pesem ptic v drevesnih krošnjah