STA, SiGledal, 13. 4. 2023

Ljubljanski CD bogatejši za novo dvorano, poimenovano po Almi Karlin

V Cankarjevem domu (CD) bodo odprli novo dvorano, poimenovano po svetovni popotnici in pisateljici Almi Karlin. Dvorana v petem nadstropju, ki se razteza na približno 400 kvadratnih metrih in s horizontalnim pasom oken omogoča panoramski razgled na zahodni del Ljubljane, bo namenjena predvsem umetnosti ter po potrebi tudi drugim prireditvam.
:
:
Foto: Janez Marolt
Foto: Janez Marolt

Ob odprtju bodo zbrane nagovorile predsednica republike Nataša Pirc Musar, ministrica za kulturo Asta Vrečko in generalna direktorica CD Uršula Cetinski. Otvoritveni dogodek se bo nadaljeval z odlomkom iz monodrame Alma avtorice Uršule Cetinski, ki je nastala leta 1995 po romanu Alme Karlin Samotno potovanje. Tokratno bralno uprizoritev je režiral Matjaž Berger, ob glasbeni spremljavi Nagise Moritoki Škof jo bo interpretirala dramska igralka Jana Zupančič.

Kot je povedala generalna direktorica CD, je bila na mestu sedanje dvorane izvorno terasa, ki je bila leta 2008 zaprta z okni. Prejšnje vodstvo je želelo tu urediti sejne sobe, ko pa je pred osmimi leti prevzela vodenja CD, so se odločili, da zgradijo dvorano, namenjeno umetnosti. Skoraj sedem let so porabili za pridobivanje sredstev oz. "navduševanje odločevalcev, da jim pomagajo pri projektu", saj CD sam ne more ustvariti dovolj lastnih sredstev, za pokritje celotnih stroškov. "Pred letom dni je bil tukaj prazen prostor, brez napeljav, gretja in vsega, kar je potrebno za ton, video, luč, tako da pravzaprav ne moremo govoriti o prenovi, ampak kar o novogradnji," je poudarila.

Na vprašanje, ali je v CD še kak podoben prostor, ki bi ga lahko spremenili v dvorano, je pojasnila, da v tem trenutku podobnih prostorov ni, "a nikoli se ne ve", saj je CD zapleten objekt s površino 36.000 kvadratnih metrov. Pojasnila je, da sicer prostorom, ki niso namenjeni obiskovalcem, velikokrat poiščejo drugo namembnost, saj jim močno primanjkuje določenih prostorov, denimo skladišč. "Vendar menim, da bi zelo težko našli prostor še za osmi oder, v dvorani Alme Karlin je namreč sedmi oder CD," je pojasnila.

Nova dvorana bo namenjena predvsem umetnosti, po potrebi pa tudi drugim, kongresno-komercialnim prireditvam. Po besedah Uršule Cetinski že sedaj prireditelji različnih simpozijev in strokovnih srečanj izkazujejo interes, da bi dogodke pripravili v novi dvorani. Po mnenju generalne direktorice CD je sicer dvorana primerna predvsem za manjše gledališke dogodke, manjše koncerte in literarna srečanja. Za plesne dogodke denimo ni primerna, saj je oder premajhen in dvorana prenizka. Med prvimi dogodki v novi dvorani je napovedala zvočno instalacijo festivala Sonica.

Izgradnja dvorane, brez opreme, je stala 530.000 evrov brez DDV. Kot je poudarila Uršula Cetinski, je dvorana Alme Karlin prva dvorana v zgodovini CD, ki je bila zgrajena "z mislijo na naš planet". V celoti jo je načrtoval arhitekt Petar Vidanoski, ki je pri izbiri materialov in elementov dvorane sledil načelom trajnosti in varovanja okolja; stoli so denimo narejeni iz recikliranih odpadnih plastenk.

V CD so o novi dvorani zapisali, da v arhitekturnem razmisleku sledi izvornim idejam arhitekta Edvarda Ravnikarja, ki izhajajo iz antične preteklosti mesta Ljubljana in se z modernističnimi težnjami o demokratičnem javnem prostoru vračajo v tradicijo antike; ob vstopu v prostor se izriše moderna reinterpretacija agore, javnega prostora. Okrogel oder ponuja pristno izkušnjo antičnega gledališča. Vrtljiv paravan, ki zaokroža oder, omogoča manjši uprizoritveni prostor ali odprtost proti vsej dolžini prostora. Oblika sledi izvorni ideji Ravnikarja, ki je nad četrtim nadstropjem stavbe Cankarjevega doma zasnoval krožno apsido.

Oprema v prostoru je premišljena, funkcionalna in minimalistična. Udobni, oblazinjeni in premični kubusi so lahko sedala, klopi ali ležalniki. Omogočajo različne vrste skupinskih ali individualnih postavitev. V prostoru sta nameščeni dve samozatezni platni, ki omogočata vrhunske vizualne video izvedbe, manjša terasa, ki obdaja južni del dvorane, pa odpira možnosti za prijetna druženja in srečanja po dogodkih.

Izbira materialov in elementov dvorane sledi načelom trajnosti in varovanja okolja: stenske in stropne obloge iz lesenih vlaken, talna obloga vsebuje šestdeset odstotkov reciklirane surovine, vsa svetila so v LED-tehnologiji, zvočna in multimedijska tehnična oprema je najvišjega energijskega razreda, stoli (oblikovanje PrimozjezaStudio za Donar) pa so izdelani izključno iz recikliranih materialov, ki so planet obvarovali pred 4200 odpadnimi pollitrskimi plastenkami in 126 kilogrami ogljikovega dioksida.

CD, Uršula Cetinski, Alma M. Karlin