STA, 11. 1. 2024

V kranjskem gledališču Rushdiejev Harun in morje zgodb

Prešernovo gledališče Kranj za tretjo premiero sezone pripravlja uprizoritev romana Salmana Rushdieja Harun in morje zgodb. Gre za fantazmagorično zgodbo o svobodi govora, ki so jo predstavili na novinarski konferenci režiserka in avtorica dramatizacije Ivana Djilas ter drugi ustvarjalci.
:
:
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank

Kot je povedal direktor Prešernovega gledališča Kranj Jure Novak, je že sam Rushdiejev roman, četudi je pogosto navajan kot mladinski ali fantazijski roman, večplasten. "V Rushdiejevem specifičnem načinu pripovedovanja postane zgodba o naši resničnosti in svobodi oziroma svobodi govora," je pojasnil o delu iz leta 1990, ki bo na slovenskih odrih sedaj uprizorjeno prvič.

Gre za prvo delo, ki ga je Rushdie napisal po Satanskih stihih in po dveh letih tišine po izrečeni smrtonosni fatvi. Napisal ga je za svojega sina, od katerega je bil v času pisanja ločen zaradi varnosti. "Roman ima vse elemente fine družinske melodrame, križane s politično temo in postavljeno v pravljični svet," je izpostavila Ivana Djilas.

Zgodba se začne v revnem, žalostnem mestu, kjer mladi Harun živi s svojim očetom Rašidom, slavnim pripovedovalcem zgodb. Ko ju zapusti Harunova mati, oče zgubi dar pripovedovanja in sin se odpravi iskat navdih zanj do morja zgodb. Ko ga najde, ugotovi, da ga onesnažujejo privrženci tišine, vojska z zašitimi usti, ki ne verjamejo, da so zgodbe pomembne, če še resnične niso.

Živa Selan, ki nastopa v vlogi Haruna, je pojasnila, da se ob začetku pubertete vsak človek začne spraševati o svojem mestu v svetu in prvič soočati s stvarmi, ki niso samo otroške. Takrat začne opazovati tudi, kdo so njegovi starši, da imajo svoje napake in da so lahko tudi oni lahko nemočni.

Roman Harun in morje zgodb odpira vprašanje smisla in koristnosti umetnosti. Harun si po dolgem potovanju na koncu potrdi, kako zelo je umetnost pomembna. Kot je poudaril Borut Veselko, ki nastopa v vlogi pravljičarja, je ključno, da umetnost ni sama sebi namen.

Aljoša Ternovšek, ki igra vlogi vodnega džina in velikega nadzornika, je izpostavil aktualnost predstave tudi zaradi delitve na svetlo in temno stran: "Tisti, ki živijo v svetlobi, so naredili tako, da sonce sije samo na njihovo stran, in tako je logično, da se prej ali slej pojavi nezadovoljstvo tistih na drugi strani, kjer je ves čas tema. Nastane problem, kakršnih imamo v današnjem svetu veliko, ko so eni na temni in drugi na svetli strani, vmes pa je zid moči, ki je že načet."

Kot je dejal Novak, je omenjena predstava ena izmed najzahtevnejših projektov, ki ga pripravljajo v gledališču. "Ivana Djilas z vrhunsko ekipo in odličnim ansamblom ter gosti ustvarja fascinantno, večplastno, glasbeno in vizualno močno, celovito gledališko izkušnjo," je poudaril.

Režiserka je pojasnila, da gre stilno za predstavo o pripovedovanju zgodb. Te pripovedujejo na vse možne različne načine, z besedami, glasbo, plesom, videom in različnimi animacijskimi tehnikami. "Kot je v zgodbi zapisal Rushdie, si je Harun predstavljal svojega očeta kot neke vrste žonglerja. Tako tudi igralci v tej predstavi žonglirajo z besedilom, petjem, gibanjem in lutkami," je dejala.

Poleg Boruta Veselka, Žive Selan in Aljoše Ternovška nastopajo Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Blaž Setnikar, Željko Božič in Dominik Vodopivec. Scenografinja je Sara Slivnik, kostumografinja Jelena Proković, avtorica videa Vesna Vega, avtor glasbe Boštjan Gombač, koreografinja Maša Kagao Knez, svetovalec za animacijo pa Brane Vižintin.

Harun in morje zgodb, PGK, Ivana Djilas, Salman Rushdie