STA, 1. 7. 2022

V Kopru začetek 20. Alpe Adria PUF festivala

S predstavama slovaškega gledališča PIKI Razstava porednežev in Zavoda Bufeto Mini cirkus Bufeto se bo drevi v Kopru tudi uradno pričel 20. Alpe Adria PUF festival. Ponudil bo vrsto domačih in tujih lutkovnih predstav, nastopov klovnov in pantomimikov, nekaj večernih predstav bo tudi za odrasle. Sklenil se bo 27. avgusta.
:
:

Foto: Pixabay

Drevi bo ob 21. uri v atriju Pretorske palače na vrsti še pripovedno-glasbeni performans za starejše otroke in odrasle Renate Lapanja in Nike Solce z naslovom Zgodbe zdravilke.

PUF festival Koper, ki ga organizira Mednarodni center lutkovne umetnosti - MCLU Koper, je v dveh desetletjih gostil več kot 800 uličnih in lutkovnih skupin ter umetnikov iz več kot 40 držav. Vsako leto zabeležijo približno 4000 gledalcev.

Letošnji festival zaznamujejo raznolike uprizoritve lutkovnih in uličnih gledališč, interaktivni dogodki, delavnice, igre in koncerti. A, kot so zapisali organizatorji, je poudarek še vedno in predvsem na lutkovni umetnosti.

Z 20. obletnico festivala in skorajšnjo upokojitvijo dolgoletne vodje in organizatorke festivala Maje Bavdaž Gross PUF zaključuje z dosedanjim konceptom dvomesečnega poletnega festivala in se vključuje v razširjen celoletni koncept mednarodnega festivala Plavajoči grad.

Ob 20. obletnici se razširja se tudi sodelovanje s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem in njenimi novimi umetniškimi pedagoškimi programi. Že junija so se v PUF-ovi sekciji PEF-PUF predstavili študentje oddelka Lutke, drama, mediji z izpitnimi kamišibaj predstavami na regionalnem srečanju kamišibaj gledališča v v Kopru.

Letos pa MCLU in PUF festival prvič sodelujeta s festivalom Tact v organizaciji Hangar teatrov iz Trsta s predstavama Mesarica in Vesele kosti.

20-letnico bo PUF praznoval skupaj z lutkovnimi prijatelji, ki so z njim v tem obdobju sodelovali. Letošnjega festivala se bodo tako udeležili nekateri lutkovni znanci s predstavami iz tistega časa.

Slovaško gledališče PIKI je ena prvih tujih lutkovnih skupin, ki je gostovala na festivalu in ki se vrača skoraj vsako leto. Sodobno različico italijanskega junaka Pulcinella bosta predstavila Eva Sofritter in Matija Solce. Povabili so tudi mojstra ročnih lutk Janoša Palvya iz Madžarske in njegovega Viteza Laszla. In njihovo stalnico, gospoda Bartija, ki ga animira mojster Alex, pa lutkarico Jolando iz Ekvadorja z njeno novo predstavo z ročnimi lutkami, direktorico lutkovnega festivala, na katerem so že večkrat tudi sami gostovali.

Predstave se bodo vrstile ob četrtkih zjutraj - ob 10.30 v parku Hlavaty s programom za najmlajše od dveh do treh let ter ob petkih in sobotah za otroke od treh oz. štirih let dalje proti večeru na raznih lokacijah po Kopru - Ukmarjev trg, Park Hlavaty, Semedelska promenada, Trg Carpaccio.

V prvem tednu avgusta bo PUF s svojo lutkovno karavano postal del potujočega festivala Plavajoči grad in se nazaj v Koper vrnil 9. avgusta.

PUF