STA, 21. 10. 2014

V koprskem gledališču predstava o ozadju priprav gledališke predstave

V Gledališču Koper bo v petek premiera mladinske komedije Gledališka vaja, ki je skupno delo Katje Pegan in ustvarjalcev predstave. Gledališka vaja prikaže nastajanje gledališke predstave, zaradi svoje specifike pa je zanimiva tudi za odraslo občinstvo, je dejala Peganova, ki je krstno uprizoritev tudi režirala.
:
:
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala Peganova, je predstava v tej sezoni doživela že nekaj predpremiernih uprizoritev, na katerih so ustvarjalci naleteli na odličen odziv.

Gledališka vaja po njenih besedah pokaže nastajanje gledališke predstave in "kako smo v gledališču vsi v stalnem strahu, ali nam bo uspelo ali ne". Poleg tega je ustvarjalcem uspelo prikazati tudi solidarnost med njimi, brez katere predstave ne bi bilo.

Kot je spomnila, v gledališču že pol leta nimajo več sredstev za program. Predstava je po njenih besedah nastala praktično brez sredstev in govori prav o tem, kako se je treba organizirati in rešiti predstavo.

Desa Muck, ki igra avtorico gledališkega teksta, se sicer novinarske konference ni mogla udeležiti, je pa zapisala, da predstava mladim gledalcem prinese možnost občutenja katarze, ki jo doživijo igralci in vsi, ki sodelujejo pri projektu.

Po besedah Jaše Jamnika, ki je prevzel vlogo režiserja, gre pri Gledališki vaji za razkrivanje čarovnije v ozadju predstave. Kot je dodal, je didaktična komponenta na lep način vkomponirana v zabavno zgodbo.

Po besedah Gorazda Žilavca, ki igra inspicienta, je v predstavi veliko anekdot, ki so jih sami doživeli, tako da gre za zelo zabaven dokumentarec o gledališču. Zelo pomembno pa se mu zdi, da so pritegnili pozornost mladega občinstva, navajenega na ritem pripovedovanja portala Youtube.

Blaž Popovski je v predstavi prevzel vlogo rekviziterja, Vanja Korenč pa garderoberke. Premiera bo v petek ob 19. uri.