STA, 13. 9. 2021

V Kinu Šiška plesna predstava osmih performerjev Kar nosim s sabo

V dvorani Kina Šiška Katedrala bo drevi premiera plesne uprizoritve po konceptu in v koreografiji Andreje Rauch Podrzavnik z naslovom Kar nosim s sabo. Uprizoritev osem nastopajočih - izkušenih performerjev in performerk iz plesnega, gledališkega in glasbenega sveta – tke iz razmišljanja o osebni preteklosti, spominu, dvomu in hrepenenju.

Foto: Nada Žgank

Čeprav so zgodbe osebne in intimne, se njihove niti med seboj povezujejo in se zlivajo v skupno izkušnjo. Ti osebni pripetljaji, doživljanja in razumevanja so podstat za gradnjo odnosov med performerji in performerkami v želji, da se intimno pregnete v univerzalno, performativno, so zapisali v Centru urbane kulture Kino Šiška.

"Predstava torej vsebino črpa in pretaka iz osebnih vzgibov, zgodb in razmišljanj: Kaj nosim s sabo? Kaj imam vedno s sabo in česa nimam? Ali je to, kar nosim, težko? Naš vsakdan je stalen boj z gravitacijo. Ali je s časom sila teže stvari, ki jih nosimo v nahrbtnikih, torbah, spominu, večja?" Obenem uprizoritev poskuša odgovoriti tudi na vprašanja, kaj se zgodi, "ko se odločimo svojo težo deliti, predati, razgaliti", piše na spletni strani Kina Šiške.

Skupina deli in so-postavi izraz v širši kader, s čimer morda na videz nepomembne, nejasne ali obremenjujoče zgodbe za posameznika dobijo nov vpogled, poetičen prizven in morda tudi več zračnosti. S tem jih, kot so zapisali v centru urbane kulture, "naredimo znosnejše, teža postane lažja in odpirajo se drugi prostori pojmovanja, skozi katera se gibljemo".

Pod koncept, koreografijo in umetniško vodenje predstave se podpisuje Andreja Rauch Podrzavnik. On njej bodo na odru še izvajalci in soustvarjalci Dejan Srhoj, Giorgia Belotti, Sara Šoukal, Luka Piletič, Maja Dekleva Lapajne, Jošt Drašler in Anja Bornšek.

Za glasbo v živo je poskrbel Jošt Drašler, ki je obenem s Christopherjem Bensteadom oblikoval tudi zvok. Avtor svetlobnega in prostorskega oblikovanja je Jaka Šimenc, tekst za predstavo so ustvarili nastopajoči, pesem Sara Šoukal.

Predstava je nastala v produkciji Federacije ter koprodukciji s CUK Kino Šiška in DUM društvom umetnikov ob partnerstvu s Srednjo vzgojiteljsko šolo, gimnazijo in umetniško gimnazijo Ljubljana.

Federacija, Andreja Rauch Podrzavnik, DUM, CUK Kino Šiška

Povezani dogodki