STA, 24. 9. 2023

Plesna predstava Okamenela prek legende o Ajdovski deklici tudi o aktualnih vprašanjih

V Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor bo danes premierno izvedena plesna predstava Okamenela v izvedbi in idejni zasnovi plesalk iz kolektiva ŠIK ter v koreografiji Urše Rupnik. Prikazuje legendo Ajdovske deklice, obenem pa se poglablja v aktualne teme, kot so vloga ženske v družbi in poseganje v naravo.
:
:
Foto: Igor Unuk
Foto: Igor Unuk
Foto: Igor Unuk
Foto: Igor Unuk
Foto: Igor Unuk
Foto: Igor Unuk
Foto: Igor Unuk
Foto: Igor Unuk
Foto: Igor Unuk
Foto: Igor Unuk
Foto: Igor Unuk
Foto: Igor Unuk
Foto: Igor Unuk
Foto: Igor Unuk
Foto: Igor Unuk

V predstavi sodelujejo mlade plesalke Vanja Kolanovič, Anja Spasovski, Nadja Spasovski, Vita Trantura in Nika Zidar.

V okviru 17. Platforme sodobnega plesa, ki je potekala avgusta v Mariboru, je ta skupina plesalk prikazala delo v nastajanju na različnih lokacijah in po navedbah mariborskega Zavoda za sodobno plesno umetnost, kreativnost in umetnost bivanja navdušila občinstvo. Sedaj predstavljajo premierno uprizoritev z naslovom Okamenela.

"Plesna predstava prikazuje legendo Ajdovske deklice, katere kamnito lice na Vršiču spada med najlepše slovenske naravne znamenitosti. Kljub temu da je v ospredje postavljena slovenska pripovedka, se delo poglablja tudi v aktualne teme, kot so vloga ženske v družbi, poseganje v naravo in odnos družbe do naravnih katastrof," sporočajo iz omenjenega zavoda pod vodstvom umetniške in programske vodje Platforme sodobnega plesa Mojce Kasjak.

Premiera predstave je del programa Platforme sodobnega plesa, Platforma mladih.

Plesni kolektiv ŠIK je zasedba mladih plesalk, ki se je v zadnjih petih letih predstavila z več samostojnimi plesnimi predstavami (Čudovito preživetje, Materija, Kam si raztresla sekunde, Korenine). Plesalke sodelujejo tudi z drugimi plesnimi zasedbami, s katerimi nastopajo v celovečernih plesnih predstavah in se udeležujejo plesnih tekmovanj ter festivalov v Sloveniji in v tujini.

Urša Rupnik je univerzitetno diplomirana kulturologinja ter diplomirana plesalka in koreografinja. Kot samostojna plesna ustvarjalka sodeluje z več slovenskimi koreografi in drugimi umetniki. Ustvarja avtorske plesne projekte, deluje v tandemu z Lizo Šimenc v plesnem kolektivu Frankies ter kot umetniški vodja Studia za svobodni ples in Ursus Dancers kolektiva. Več kot desetletje deluje kot asistentka koreografije in delavnic ameriškega plesalca, koreografa in pedagoga Joeja Alegada in je članica njegove mednarodne plesne skupine Jalegado Dance Company.

Okamenela, Urša Rupnik, Moja kreacija, Kolektiv ŠIK