STA, 28. 5. 2021

V Kinu Šiška drugi del CoFestivala v živo z občinstvom

V živo z omejenim številom občinstva bo v Kinu Šiška od 28. do 31. maja potekal drugi del lanske izdaje mednarodnega festivala sodobnega plesa CoFestival, ki ga novembra zaradi pandemije niso mogli izvesti. Festival, ki so mu nadeli temo Ojačevalci glasov, bo odprla predstava Posebna izdaja IV Andreje Rauch Podrzavnik, so sporočili iz Kina Šiška.
:
:

CoFestival je nastal v sodelovanju med Nomad Dance Academy Slovenija in Kinom Šiška, nastopili pa bodo umetnice in umetniki ter kolektivi, ki jih bodo po napovedih kljub številnim omejitvam v državah, kjer živijo in ustvarjajo, lahko pripeljali v Ljubljano.

Eksperimentalno-glasbeni kolektiv Maulwerker iz Nemčije se bo predstavil s serijo koreovokalnih kompozicij, romunsko-nemški umetnik mlajše generacije Sergiu Matis bo s soustvarjalci izvedel sveže delo Nemir (Unruhe), nemška koreovokalistka, plesalka in koreografinja Jule Flierl pa bo nastopila s solom Nameravam peti (I Intend To Sing).

Predstava Posebna izdaja Andreje Rauch Podrzavnik, ki bo festival odprla, je serija krajših gibalno-zvočnih slik, ki jih avtorica izvaja z ustvarjalkami in ustvarjalci uprizoritvenih umetnosti, ki pri svojem delu uporabljajo različna ustvarjalna sredstva, medije, veščine in znanja: ples, glasbo in gledališče. V okvirih zastavljenih koreografskih konfiguracij (duet, trio, kvartet, kvintet) nastopajoči predstavo hipno komponirajo z načeli in znanji odprtih koreografskih del in improvizacije.

Prva dela Posebnih izdaj sta bila uprizorjena septembra in oktobra lani v projektnem prostoru DUM, tretji pa decembra v Moderni galeriji.

Organizatorji so CoFestival novembra lani zaradi pandemije morali skrčiti in ga prestaviti na splet, program s predstavami v živo pa so prestavili v letošnje leto. Odpovedali so predstave Alme Söderberg in sodobnoplesnega ansambla Cullberg ter Jonathana Burrowsa in Matea Fargiona, ki jih ne bodo gostili niti tokrat.

Koncert bolgarskega perfomerja in koreografa Iva Dimcheva so prenašali iz Sofije, nastop tuvanske vokalistke Sainkho Namtchylak pa iz Kina Šiška. Med drugim so predstavili tudi tri skupinska postopkovna dela, v katerih je sodelovalo več kot 20 domačih umetnic in umetnikov, prekarnih delavk in delavcev s področja sodobnega plesa ter z njim povezanih umetniških in kulturnih praks, ter dva sklopa filmov.

"Čakanje na trenutek, ko bi naš program lahko izvedli, je spreminjalo naše načrte, programi so se nam sproti rušili, a naše volje, da ga izpeljemo, niso načeli," so ob tokratni izvedbi zapisali v sporočilu za javnost. Napovedali so tudi jubilejni, deseti CoFestival, ki bo potekal med 24. novembrom in 1. decembrom.

Program Ojačevalci glasov so sicer kurirali Irena Tomažin, Dragana Alfirević, Mitja Bravhar, Rok Vevar in Jasmina Založnik.