STA, 15. 8. 2012

Monodrama Primer Inge M. najboljša na makedonskem Festivalu Actor of Europe

Monodrama Škuc gledališča Primer Inge M. v režiji Nicka Upperja in je bila izbrana za najboljšo predstavo 10. festivala Actor of Europe v mestu Resen zahodno od Ohrida. Festival, ki poteka vsako leto med 6. in 11. julijem, velja za enega pomembnejših kulturnih dogodkov v regiji zaradi kulturnega sodelovanja med Makedonijo, Albanijo in Grčijo.
:
:

foto G.B.

Kot so sporočili iz gledališča, je bil festival letos še posebej pester. Otvoritvena predstava je bila monodrama Veliki inkvizitor v režiji slovitega Petra Brooka, poleg ŠKUC gledališča pa so nastopila še gledališča iz Kosova, Srbije, Makedonije, Francije, Rusije, Grčije, Bulgarije in Avstrije.

Monodrama Primer Inge M. obravnava dolgoletno travmo Heinerja Müllerja zaradi krivde po samomoru njegove druge žene, pesnice Inge Müller. Sledi njunega 13-letnega zakona je najti v tako rekoč vseh Müllerjevih poznejših delih. Monodrama je nastala na podlagi dveh krajših črtic slovitega nemškega dramatika, v celoto pa ju je povezala igralka Olga Grad, ki je poskrbela tudi za prevod.

Škuc gledališče s predstavo Primer Inge M. nadaljuje uspešna gostovanja na festivalih, saj je to že druga nagrada v mesecu in pol. Pred časom je nagrado na Festivalu NETA v bolgarskih Vratcih za najboljšo igralko prejela Olga Grad.

Predstava je premiero doživela decembra lani v Centru kulture Španski borci.

Actor of Europe, Škuc