STA, 4. 7. 2019

V Karakalovih termah v Rimu Verdijeva Aida kot intimna drama

V Karakalovih termah, tradicionalnem poletnem prizorišču Rimske opere, bo drevi premiera Verdijeve opere Aida v režiji Denisa Kriefa. Režiser, ki je obenem scenograf in kostumograf predstave, na skrbi pa ima tudi oblikovanje luči, si je Aido zamislil kot intimno dramo, brez eksotičnih živali, ki so pogosto vključene v predstavo.
:
:

Foto: Pixabay

Kot je po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa povedal režiser, je bilo postavljanje opere na tako monumentalnem prizorišču zanj "nočna mora, ki je ne bi privoščil nikomur. "Iskreno mislim, da ima Aida več intimnih kot pa veličastnih prizorov," je njegove besede povzela Ansa.

Upravitelj Rimske opere Carlo Fuortes je povedal, da je nova produkcija Aide "velik izziv in pomembna obveza z dvema enakovrednima zasedbama". Spomnil je, da je bila Aide v Karakalovih termah nazadnje uprizorjena pred osmimi leti, čeprav je ta najbolj značilna za terme, zato ima seveda tudi občinstvo velika pričakovanja.

Krief, ki je pred štirimi leti na oder Karakalovih term postavil Puccinijevo opero Turandot, je še povedal, da je skladatelj v Aidi eksperimentiral z novimi potmi. "Gre za edinstveno delo, po katerem je dejal, da ne bo napisal več nobene opere," je dodal.

Dirigentska taktirka bo v rokah Jordija Bernacerja, ki je v Karakalovih termah pred dvema letoma debitiral z opero Carmen. "Aida se je z glasbenega vidika zelo težka, v njej ni enostavnih vlog," je povedal in dodal: "Je preplet napetosti in energije, zborovskih in intimnih prizorov."

Poletna sezona Rimske opere v Karakalvih termah bo trajala do 8. avgusta. Na sporedu je 36 predstav. Desetkrat bodo uprizorili Aido, med drugim pa bo mogoče videti še opero Traviata ter balet Romeo in Julija.

Zgodba opere Aida se dogaja v Egiptu. Egipčanski vojskovodja Radames je zaljubljen v zasužnjeno etiopsko princeso Aido, z njim pa se želi poročiti tudi hčerka egipčanskega kralja Amneris. Radames tako bije notranji boj med ljubeznijo do Aide in zvestobo svojemu kralju, njegova izbranka pa med globokimi čustvi do Radamesa in ljubeznijo do očeta, etiopskega kralja.

Slovensko občinstvo je spektakelsko izvedbo Aide imelo priložnost videti v ponedeljek na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer je koprodukcija Festivala Ljubljana, HNK Split, Slovenske filharmonije ter SNG Maribor odprla 67. Ljubljana Festival. Posebnost uprizoritve je bilo 11 lipicancev iz Kobilarne Lipica.

Aida