STA, 28. 3. 2012

V Gorici začetek trijezičnega festivala Komigo

Z gledališko predstavo Daria Foja "Ho visto un re" (Videl sem kralja) v produkciji gledališča Compagnia teatrale C.T.F.R. se bo ob 20.30 v Kulturnem domu Gorica začel trijezični festival komičnega gledališča Komigo. Do 31. oktobra se bo zvrstilo sedem predstav, od katerih bodo štiri v slovenskem, dve v italijanskem in ena v furlanskem jeziku.
:
:


V slovenskem jeziku bodo uprizorjene predstave Daria Foja in France Rame Svobodni zakon v režiji Sama M. Strelca, ki je nastala v produkciji Narodnega doma Maribor, komedija Toneta Partljiča Čistilka in predsednik uprave v režiji Vita Tauferja ter Presenečenje Komigo 2012, kot so poimenovali komedijo treh slovenskih igralcev iz Gorice.

V italijanskem jeziku si bo poleg uvodne predstave mogoče ogledati recital "Cechelin...una poltrona al Filodrammatico" (Cechelin...sedež v gledališču Flodrammatico) gledališke skupine Compagnia dei giovani iz Trsta, v furlanskem jeziku pa se bo s komedijo Mare Bergamasco in Maura Fontaninija "Venti di risate" (Vetrovi smeha) predstavila skupina Trigeminus iz Manzana pri Vidmu. Slednja letos slavi 20-letnico delovanja.

V sklopu festivala bo nastopil tudi Vlado Kreslin, ki se mu bo na koncertu pridružil furlanski kantavtor Maurizio Tatalo iz Vidma.

Na letošnjem festivalu se bodo poklonili dvema velikima italijanskima komikoma in avtorjema, zakoncema Dariu Foju in Franci Rame. Kot zanimivost velja omeniti, da v otvoritveni predstavi nobelovca Foja nastopa dolgoletna sodelavka zakoncev Marina De Juli.

Namen gledališkega festivala Komigo je že od leta 2004 nagovarjati tako slovensko kot italijansko in furlansko govoreče občinstvo.