STA, 11. 4. 2021

V Gledališču Koper krstna uprizoritev plesne pravljice Žabji kralj

V Gledališču Koper bodo ob 11. uri preko svojega Youtube kanala krstno uprizorili novo produkcijo za najmlajše, plesno pravljico Žabji kralj. Zgodbo iz zbirke pravljic bratov Grimm je na glasbo skladatelja Patrika Grebla v plesno govorico prelil koreograf Siniša Bukinac, libreto pa podpisuje Miha Trefalt.
:
:

Foto: Jaka Varmuž

V preteklosti so bile pravljice domena odraslih, iz roda v rod, iz kulture v kulturo pa so se prenašale in spreminjale z ustnim izročilom. Mnoge med njimi – tudi Žabjega kralja – sta na začetku 19. stoletja prvič zapisala nemška jezikoslovca in pravljičarja, brata Jacob in Wilhelm Grimm, in jih, prirejene okusu tedanjega meščanstva, prvič objavila v knjigi Hišne in otroške zgodbe leta 1812.

"Pravljica Žabji kralj, omenjena že v 13. stoletju pod naslovom Železni Henrik, v interpretaciji bratov Grimm pripoveduje o mladi in lepi kraljični, ki izgubi najljubšo igračo - zlato žogo. To ji z dna ribnika prinese žabec, ki v zameno za žogo želi s kraljično deliti čašo, krožnik in posteljo. Kraljična obljubi, da mu bo željo izpolnila, a kaj ko že na poti domov na žabca pozabi. Ta zato nekega dne potrka na grajska vrata in kraljična mora dano besedo izpolniti," so vsebino povzeli v koprskem gledališču.

Prepričani so, da bo plesna pravljica "s svojo slikovitostjo, razgibanostjo, liričnostjo in tudi humorjem zagotovo navdušila najmlajše in tudi malo starejše obiskovalce gledališča".

V uprizoritvi nastopajo Eva Tancer, Siniša Bukinac, Noemi Bak, Jurij Batagelj in Angelo Menolascina, pripovedovalec na posnetku pa je Rok Matek. Pod scenografijo se podpisuje Antonio Lobo, kostumografka je Anja Ukovič, oblikovalec svetlobe pa Martin Peca, še piše na spletni strani gledališča. Predstava je nastala v koprodukciji Gledališča Koper z Art dance studia Portorož, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti in Kosovelovim domom Sežana.

Gledališče Koper