STA, 10. 12. 2022

Metropolitanska opera tarča kibernetskega napada

Metropolitanska opera je bila ob koncu tedna tarča kibernetskega napada, ki je onemogočil delovanje njene spletne strani, blagajne in klicnega centra v New Yorku. Prestižna ustanova je ob tem sporočila, da so se težave s spletnim omrežjem začele v torek. Dodali so, da program predstav poteka nemoteno.
:
:

Foto: Pixabay

Moteno pa je bilo naročanje novih vstopnic, zamenjave in vračilo denarja. Drugih pojasnil ali podrobnosti o napadu iz Metropolitanskega opere niso sporočili, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Strokovna spletna stran OperaWire, ki se sklicuje na pismo generalnega direktorja Metropolitanske opere Petra Gelba, je navedla, da preiskava napada poteka.

"Žal smo doživeli kibernetski napad, ki je začasno vplival na naše omrežne sisteme. Takoj smo začeli preiskavo o naravi in obsegu incidenta. Medtem ko si spletni strokovnjaki prizadevajo za rešitev situacije, so naši sistemi izklopljeni," je bilo zapisano v direktorjevem pismu. Gelb je še navedel, da je bila začasno onemogočena tudi obdelava plačilnih nalogov.

Kibernetski napadi že leta pestijo podjetja in vladne urade v ZDA in drugod.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v četrtek sprejel zakon o porabi za nacionalno obrambo, ki vključuje na desetine milijonov dolarjev za pomoč pri krepitvi prizadevanj za kibernetsko varnost. Zakon mora potrditi še ameriški senat.

Metropolitanska opera, New York, ZDA