STA, 31. 3. 2017

V gledališčih bodo morda vendarle lahko kadili zeliščne izdelke

Skupina poslank in poslancev koalicijskih SMC in DeSUS s prvopodpisanim Sašo Tabakovićem (SMC) je v parlamentarno proceduro vložila predlog dopolnitve tobačnega zakona. Z njo predlaga izjemo, po kateri bi bilo nastopajočim v okviru gledaliških predstav dovoljeno kajenje zeliščih izdelkov za kajenje.

Foto: Freeimages/Brandon Blinkenberg

Skupina poslank in poslancev v dopolnitvi zakona o omejevanju tobačnih in povezanih izdelkov predlaga nov 39.a člen, ki določa izjeme prepovedi kajenja.

Tako bi bilo v zaprtih javnih prostorih, ki so namenjeni dejavnostim na področju kulture, dovoljeno kajenje zeliščnih izdelkov za kajenje, če je kajenje del predstave s področja scenskih umetnosti. Bi bilo pa kajenje tudi v tem primeru dovoljeno zgolj nastopajočim na odru in v času trajanja predstave.

Zakon, ki ga je DZ brez glasu proti sprejel 15. februarja, sicer prepoveduje kajenje oziroma uporabo tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih. Prav tako je kajenje prepovedano v vseh vozilih, če so v vozilu mladoletni.