STA, 23. 11. 2018

V Festivalni dvorani premiera Predstave, ki gre narobe

V Festivalni dvorani bo drevi premiera komedije z naslovom Predstava, ki gre narobe. Režijo slovenske produkcije podpisuje Jure Ivanušič. Pravi, da igra obravnava temo, ki je v zgodovini komediografije precej redko obdelana - kje vse se lahko pri predstavi zalomi.
:
:

V središču zgodbe je Dramsko društvo Fakultete za strojništvo, ki se odloči uprizoriti kriminalko v slogu Agathe Christie. "Ker so po večini vsi nevešči gledališkega posla, gre seveda na premieri vse narobe. Igralci, ki so seveda vsi amaterji, so nervozni, pozabljajo besedila, prepozno ali prehitro vstopijo na oder, rekviziti se zamešajo; scena razpada, vse to pa v trilerju, kjer imamo truplo in inšpektorja, ki raziskuje umor v podeželskem dvorcu," je pojasnil Ivanušič.

S predstavo želijo ustvarjalci nagovoriti vse starostne skupine gledalcev oziroma po Ivanušičevih besedah vse, stare med 5 in 99 let. "Z ozirom na to, da je slovensko občinstvo nekoč že odlično sprejelo angleške komedije, kot so Allo, allo, Samo bedaki in konji, Fawlty Towers ipd., mislim, da bo vzljubilo tudi to predstavo," je prepričan režiser.

Slovenska igralska zasedba je po Ivanušičevih besedah odlična: "Igralci s polnim zanosom kreirajo svoje like in glede na to, da so zapleti dostikrat tudi izjemno fizični, izvedba gagov zahteva matematično natančnost." Kot je dodal, so imeli tudi že manjše poškodbe na vajah, "vendar na srečo nič hujšega".

Večkrat nagrajena komedija avtorjev Henryja Lewisa, Jonathana Sayerja in Henryja Shieldsa z izvirnim naslovom The Play That Goes Wrong je lani prejela prestižno nagrado tony za najboljši scenski dizajn, dve leti prej pa tudi nagrado Laurence Olivier za najboljšo novo komedijo leta 2015.

Produkcijo v slovenskem jeziku vodi Ivanušič, ki je z Gorazdom Slakom poskrbel tudi za prevod dramskega besedila. V predstavi igrajo Mario Dragojević, Dominik Vodopivec, Matej Zemljič, Robert Korošec, Luka Cimprič, Oskar Kranjc, Vesna Kuzmić, Klara Kastelec, Sara Gorše in Vid Klemenc.

Slovenska različica predstave je nastala v produkciji podjetja TMK v sodelovanju z Mischief Worldwide. Kostumografinja predstave je Vesna Mirtelj, za masko je poskrbela Nataša Castaldi, za izdelavo scene podjetje Scenart.

Predstava ki gre narobe