SNG Maribor, 14. 11. 2014

V Evropski noči gledališč mariborski Revizor gostuje v INK Pula

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto, 15. novembra 2014, s satirično komedijo Nikolaja Vasiljeviča Gogolja Revizor v režiji Diega de Bree gostovala v INK Pula (Istrskem narodnem gledališču – Mestnem gledališču Pula). Predstava poteka v okviru Evropske noči gledališča. Nastopili bodo Vlado Novak, Nataša Matjašec Rošker, Eva Kraš, Kristijan Ostanek, Ivan Godnič k. g., Miloš Battelino, Matija Stipanič, Viktor Meglič, Nejc Ropret, Vladimir Vlaškalić, Srdjan Grahovac k. g., Milada Kalezić, Davor Herga, Ivica Knez in Bojan Maroševič.
:
:
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc

V Revizorju (1835) se je Nikolaj Vasiljevič Gogolj s smehom boril proti zlu, ki ga pooseblja skorumpirana, lažniva in topoglava malovaška oblast s svojimi uradnički. »Majhni grehci«, podkupovanja, sprenevedanja, jemanja, laganja, olepševanja in prirejanja podatkov — Gogoljeve 179 let stare bodice — so postali samoumevna stalnica naših vaških in (vele)mestnih oblastnikov, zato danes pikajo intenzivneje in globlje.

Nič čudnega ni, da se je ob krstni uprizoritvi na avtorja vsul plaz kritik, saj, kako pa bi se smejali, ko pa je »polovica gledalcev takih, ki jemljejo, druga polovica pa tistih, ki dajejo«. Strah pred revizijo lastnih življenj je prevelik ali kot pravi znameniti citat: »Ne krivi ogledala, če imaš grd ksiht.« Ostaneta nam torej le še smeh in grenko spoznanje, da na zahodu (in na vzhodu) ni čisto nič novega.

Besedilo je prevedel Borut Kraševec, scenograf je Hans Georg Schäfer, kostumograf Leo Kulaš, lektorica Metka Damjan, oblikovalka maske Mirjana Djordjević. Mariborska Drama je komedijo premierno uprizorila 20. septembra 2013.

Evropska noč gledališč je mednarodni gledališki festival, osnovan z namenom, da bi skupaj enkrat na leto slavili uprizoritvene umetnosti. Poteka tretjo soboto v novembru. Letos poteka v sedmih državah: v Avstriji, Bosni in Hercegovini, Bolgariji, na Češkem, Hrvaškem, Slovaškem in v Srbiji. Skupaj Evropska noč gledališč poteka v 153 mestih in 439 gledališčih. Na Hrvaškem bo občinstvo v 43 mestih na 76 lokacijah videlo 147 predstav v izvedbi 94 različnih gledališč. Ob predstavah bo tudi 70 različnih spremljevalnih prireditev.

Povezave:

 

SNG Maribor, INK Pula, Hrvaška

Povezani dogodki

SNG Maribor, 14. 5. 2015
Nočni portir v INK Pula