STA, 28. 5. 2012

V EPK plesno potovanje v Turčijo

V okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) se je v soboto predstavila Turčija. Turška koreografinja Beyhan Murphy je na odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor predstavila plesni projekt Travelogue 2, ki temelji na stoletja starih zapisih svetovnega popotnika Evliye Celebija (1611-1682).
:
:

Koreografinja je navdih za delo poiskala v obsežnih zapisih Seyahatname (Knjiga potovanj - Travelogue) carigrajskega kronista Evliye Celebija, ki mu pravijo tudi turški Marco Polo. V 40 letih je prepotoval ne le Osmansko cesarstvo, ampak tudi evropske in sosednje azijske države.

Stoletja stari potopisi Celebija se prepletajo z zapisi sodobne nomadke Elif Shafaka, sodobno koreografijo Beyhane Murphy in glasbo Buraka Güvena, ki je mešanica tradicionalnih melosov in udarnih turških zvokov. Skupaj obudijo podobe dervišev, alkimistov in popotnikov 17. stoletja.

Diplomantka Londonske šole za sodobni ples Beyhan Murphy je leta 1992 na povabilo direktorja turške Državne opere in baleta ustanovila Skupino za sodobni ples. Danes tam deluje kot koreografinja, v okviru EPK v Carigradu leta 2010 pa je vodila področje gledališča in uprizoritvenih umetnosti. "Ta plesni dogodek je tako neke vrste stičišče carigrajske in mariborske EPK," poudarjajo v zavodu Maribor 2012.

Dogodek sodi v sklop projekta Kulturne ambasade, v okviru katerega se v EPK predstavljajo različne države. Maja sta se predstavili še Francija in Kitajska.