STA, 26. 8. 2016

V Dubrovniku posebna nagrada mariborskemu baletu za predstavo Carmen

Prestižno nagrado letošnjih 67. dubrovniških poletnih iger orlando je dobila Shakespearova predstava Othello v izvedbi festivalskega dramskega ansambla in v režiji Ivice Boban. Z orlandom sta bila ovenčana tudi pianistka Inna Firsova in violinist Alexey Semenenko, posebno nagrado za predstavo Carmen pa si je prislužil Balet SNG Maribor.
:
:
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta

Kot je odločila tričlanska festivalska žirija, v kateri so bili Hrvoje Juvančić, Petra Jelača in Mare Sesardić, so predstavo Othello ustvarjalci postavili v tradiciji najboljših ambientalnih dosežkov dubrovniških poletnih iger, obenem pa je uprizoritev s svojim neposrednim in jasnim izrazom povsem aktualna, piše na spletni strani festivala.

"Gre za predstavo, ki vrača upanje v repertoarno hrvaško gledališče," je presodila žirija dramskega programa. Othello v režiji Bobanove je v Dubrovniku doživel premiero.

V glasbenemu programu je tričlansko žirijo v sestavi Goran Merčep, Dubravka Tomšič in Maroje Brčić s svojo umetniško osebnostjo najbolj prepričal mladi ukrajinsko-ruski duet Inne Firsove in Alexeyja Semenenka. Njihov prvi nastop na igrah je izstopal "s premišljeno izvedbo in vrhunsko lahkotnostjo igranja" kompozicij Franza Schuberta, Petra Iljiča Čajkovskega, Edvarda Griega in drugih avtorjev.

Glasbena žirija je posebno priznanje podelila ansamblu mariborske baletne hiše "za vrhunsko plesno mojstrstvo, domišljene koreografije in visoke umetniške dosežke, ki so konstantna njihovih večkratnih nastopov na igrah v Dubrovniku".

Mariborski baletniki so Carmen Rodiona Ščedrina v koreografiji Valentine Turcu izvedli na otoku Lokrum. V koprodukciji Dubrovniških poletnih iger in SNG Maribor so premierno uprizorili tudi baletni diptih Preludij k favnovemu popoldnevu Clauda Debussyja v koreografiji Edwarda Cluga.

Nagrade orlando so podelili sinoči, ob zaključku letošnjih dubrovniških poletnih iger. Te so v 47 dneh ponudile več kot 70 dramskih, glasbenih, baletnih, folklornih, filmskih, literarnih in drugih dogodkov. Med 10. julijem in 25. avgustom je na festivalu nastopilo več kot 2000 umetnikov.

SNG Maribor, Dubrovnik, Dubrovniške poletne igre