STA, 3. 10. 2021

V družbi hudičev in angelov začetek drugega dela 24. Pripovedovalskega festivala

S predstavo Hudiči pa z angeli plešejo se drevi v Cankarjevem domu (CD) začenja drugi del 24. Pripovedovalskega festivala. Ljudske zgodbe o angelih in hudičih bosta pripovedovala Tamara Avguštin in Janez Škof, z glasbo ju bo pospremil Samo Kutin. V prihodnjem tednu bosta na sporedu še predstavi Zidanje Skadra in Tristo zajcev, so sporočili s CD.

Foto: Nada Žgank

V predstavi Hudiči pa z angeli plešejo, nastali v sodelovanju z Zavodom Homo Narrans, Janez Škof in Tamara Avgušin pripovedujeta ljudske zgodbe. "Strah pred peklenskim ognjem je botroval nastanku posebnega žanra ljudskih zgodb o navihanih, hudomušnih in včasih, ko je bilo treba koga odvrniti od greha, tudi smrtno resnih in zlobnih hudičih. Ti po žveplu smrdeči zapeljivci in njihovi svetli bratje angeli so v zgodbah iz iste snovi. Vsak na eni strani sveta stražijo vrata do človekovih želja, obžalovanj in strahov. Človek pa, in še sreča, da je tako, z zgodbami potuje od enih do drugih," piše v najavi.

Idejno zasnovo predstave in izbor v njej predstavljenih zgodb podpisuje programska vodja festivala Špela Frlic, pripovedovalca pa bo glasbeno podprl Samo Kutin.

Že v ponedeljek pa bo Irena Z. Tomažin v predstavi Zidanje Skadra interpretirala epe iz istoimenske zbirke Vuka Karadžića, katere izid je napovedan v sklopu nove festivalske knjižne zbirke Homo Narrans.

Trije bratje Mrnjavčeviči že tri leta zidajo grad Skadar na Bojani pa niso zgradili niti temeljev. Kar zgradijo čez dan, jim čez noč strašna vila razruši. Šele takrat bo stal grad, pove vila, ko bodo v njegove temelje zazidali žensko. Najbolj znano različico te epske pesmi je, kot mu jo je zapel stari Raško iz Hercegovine, zapisal in leta 1815 objavil folklorist Karadžić, so zapisali organizatorji.

Ep je doživel številne avtorske prepesnitve in upodobitve in se še vedno kot odmev pojavlja v zgodbah in govoricah. Njegova vsebina pa "očitno ostaja čudno in trpko aktualna tudi danes". Predstavo bo spremilo predavanje o zgodovinskem in kulturnem kontekstu motiva Nebojše Pop Tasića.

Jesenski del festivala bo v petek zaokrožila predstava Tristo zajcev, v kateri bo Anja Štefan najmlajšim povedala nekaj svojih najljubših ljudskih zgodb iz istoimenskega izbora ljudskih pripovedi Milka Matičetovega, ki je izšel leta 2019 ob stoti obletnici rojstva tega priznanega slovenskega folklorista. Za glasbeno spremljavo bo poskrbel Janez Dovč.

Po tem, ko je zaradi epidemije dvakrat odpadel, Pripovedovalski festival letos poteka v dveh delih. Prvi, z novim osrednjim prizoriščem v Švicariji, je med 2. in 4. julijem postregel s prepletom dogodkov, ki so se osredinjali okrog teme Metamorfoze. Uvedel ga je pravljično-pesniški koncert Črn, črn smeh, za katerega je šest pesnikov in pesnic prispevalo poezijo, navdahnjeno s pravljičnim motivom, pesmi pa so nato dali uglasbiti.

Pripovedovalski festival, CD