STA, 29. 11. 2021

V Domu kulture Velenje v tem tednu tri gledališke premiere

V Domu kulture Velenje, ki letos praznuje 61 let delovanja, se bodo v tem tednu zvrstile tri gledališke premiere. Drevi bo premierno na ogled predstava Butalci v izvedbi Gledališča Velenje, v četrtek se obeta predpremiera slovenskega baleta Možiček, v soboto pa bo na sporedu igra za otroke Lutkovnega gledališče Velenje z naslovom Nana, mala opica.
:
:

Foto: Pixabay

Velenjska hiša kulture bo tako s tremi različnimi uprizoritvenimi žanri obeležila svoje dolgoletno delovanje in raznoliko ponudbo kulturnih dobrin, so sporočili iz Festivala Velenje.

Butalci, verjetno najbolj ikonično delo Frana Milčinskega, ki je v obliki kratkih humoresk izhajalo v različnih časopisih, je kot celota izšlo šele po njegovi smrti. Slavni Butalci bodo nocoj pod režijsko taktirko Romea Grebenška in v dramatizaciji Jaše Jamnika posejali najbolj ostro sol na svetu, preganjali Turke, širili stene vaške cerkve in ušpičili še kaj nedoumljivega. Veččlanska zasedba igralcev ljubiteljskega Gledališča Velenje bo oživela najbolj znane prigode iz Butal, "ki se jim bodo poleg Tepanjčanov čudili tudi Velenjčani", so napovedali organizatorji.

Možiček je prvi in hkrati največkrat izvajani slovenski balet, saj ima v Sloveniji in na tujem kar 32 premierskih uprizoritev z več kot 300 ponovitvami. Prvo slovensko baletno glasbo, baletno pantomimo v enem dejanju, je leta 1900 napisal skladatelj Josip Ipavec. Ob 100. obletnici njegove smrti bo nova plesna uprizoritev koreografov Aleksandra Ilića in Gjergya Prevazija svojevrsten poklon skladatelju, so zapisali organizatorji. Premiera baletne predstave bo velenjski predpremieri sledila 27. decembra Gledališču Celje.

V soboto pa bo Lutkovno gledališče Velenje na malem odru Doma kulture Velenje premierno uprizorilo interaktivno lutkovno-igrano pravljico Nana, mala opica, ki je nastala po motivih istoimenske knjige pisatelja Josipa Ribičiča. Pravljica bo otroke in njihove starše opomnila, kako pomembna je ljubezen do vseh živih bitij. V današnjem hitrem in do narave brezbrižnem načinu življenja imajo takšna sporočila še večje poslanstvo kot kdaj koli prej. Scenarij, režijo in glasbo za lutkovno predstavo je pripravila Alice Čop, lutke pa bodo oživele v rokah Tajde Podvratnik in Noemi Čop.

Dom kulture Velenje

STA / Šentjakobsko gledališče / Sigledal, 12. 12. 2020
Šentjakobsko gledališče praznuje sto let