JSKD, 13. 6. 2016

V Celju slavila Korejka So Yein Shin s plesno miniaturo A girl floating on water

V soboto, 11. junija 2016, je potekalo 8. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 – plesna miniatura 2016 v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in njegove območne izpostave Celje.
:
:
Carolyn Prokopidis / Foto: Miro Nunić
So Yein Shin / Foto: Miro Nunić
Vanja Kolanovič (KD Plesna izba Maribor) / Foto: Miro Nunić
Gaja Rupnik Caruso (Studio za svobodni ples) / Foto: Miro Nunić
Veronika Valdès / Foto: Miro Nunić
Gašper Kunšek / Foto: Miro Nunić
Kaja Vajdetič (KUD Plesni forum Celje) / Foto: Miro Nunić
Jana Milenković in Tamara Pjević / Foto: Miro Nunić
Tara Ferbežar Felgner (Plesni studio Intakt) / Foto: Miro Nunić
Alexander Tesch / Foto: Miro Nunić

Občinstvo in žirija, ki so jo letos sestavljali mednarodno uveljavljeni plesni ustvarjalci in pedagogi Roberto Olivan (Španija), Marta Bevilacqua (Italija) in Katja Legin (Slovenija), si je v Slovenskem ljudskem gledališču Celje ogledala 27 plesnih miniatur 30 mladih plesalcev iz 9 držav: Avstrije, Hrvaške, Italije, Koreje, Slovenije, Srbije, Švedske, Paname in ZDA. Žirija je za najboljšo miniaturo v celoti na letošnjo skupno temo »Vode!« v skupini mladih, rojenih med letoma 1992 in 1997, razglasila miniaturo So Yein Shin iz Koreje z naslovom A girl floating on water. Za najboljšo miniaturo v skupini mladih, rojenih med letoma 1998 in 2002, pa miniaturo Tare Ferbežar Felgner (Plesni studio Intakt) iz Slovenije z naslovom Narcis.

Žirija je za najboljšo idejo v skupini mladih, rojenih med letoma 1992 in 1997, razglasila miniaturo Jane Milenković in Tamare Pjević iz Srbije, nagrado za najboljšo plesno izvedbo pa so prejeli Aleksander Tesch iz Avstrije, Gašper Kunšek iz Slovenije in Gaja Rupnik Caruso (Studio za svobodni ples) iz Slovenije.

Nagrado za najboljšo idejo v skupini mladih, rojenih med letoma 1998 in 2002, je prejela Vanja Kolanovič (KD Plesna izba Maribor) iz Slovenije, nagrado za najboljšo plesno izvedbo pa je prejela Kaja Vajdetič (KUD Plesni forum Celje) iz Slovenije. Posebno pohvalo žirije so si prislužili še Liv Loethman Ybo iz Švedske, Jakob Sinčič (Plesni studio Intakt) iz Slovenije in Lucija Arh (Glasbena šola Krško) iz Slovenije.

Plesni studio Intakt in JSKD sta podelila produkcijsko nagrado za realizacijo novega projekta, ki bo premierno predstavljen na OPUS 2017, in sicer Veroniki Valdès iz Slovenije in Carolyn Prokopidis iz ZDA. Matjaž Farič, umetniški direktor mednarodnega festivala Front@ sodobnega plesa pa je izbral plesne miniature, ki bodo predstavljene na letošnjem Front@ festivalu (3. 9. 2016 v Murski Soboti). Tam se bodo predstavili Urška Centa (Plesno kulturno društvo CoraViento) iz Slovenije, Alexander Tesch iz Avstrije, Gašper Kunšek iz Slovenije, So Yeon Shin iz Koreje, Veronika Valdès iz Slovenije in Carolyn Prokopidis iz ZDA.

OPUS 1 – plesna miniatura je tekmovanje, na katerem se plesalci spopadajo z malimi plesnimi oblikami, ki so časovno omejene na 2 do 5 minut. Poudarek je na samostojnem delu plesalcev in razvijanju lastne plesne miniature. Naloga mentorjev je, da usmerjajo mlade plesne ustvarjalce pri oblikovanju lastnega plesnega izraza in samostojnem koreografskem delu.

OPUS 1