STA, JSKD, 21. 3. 2019

Na Novi pošti začetek 3. festival dramske pisave Vzkrik

Na Novi pošti se danes s t.i. prologom začenja 3. festival dramske pisave Vzkrik, na katerem bo do nedelje bralno uprizoritev premierno dočakalo sedem novih dramskih besedil. Festival še neuveljavljenim dramskim piscem predstavlja platformo za izobraževanje in predstavitev svojih del, k brezplačnemu obisku pa vabi kar najširše občinstvo.

Foto: KUD Krik

Festival vodita Brina Klampfer in Varja Hrvatin. Slednja je pojasnila, da so festivalu letos, kot posledico sodelovanja s Slovenskim mladinskim gledališčem (SMG) in zavodom Maska v sklopu programa Nove pošte, dodali še današnji dan, ki so ga opredelili kot prolog festivala, saj predstavlja uvodno teoretsko podstat za dogajanja v prihodnjih dneh. Beseda bo tekla o izvirnosti in neizvirnosti gledališkega besedila, pogovor z dramaturgoma Aldom Milohnićem ter Tomažem Toporišičem pa bo povezoval Boštjan Narat.

V petek se bo festivalski del začel z bralno uprizoritvijo drame Kaje Blazinšek Kratka dramska prilika o bombonih, v kateri je v ospredju dekle v poznih dvajsetih, ki se skozi besedilo eklektično razgrinja kot raztelešen objekt. Sledili bosta drami Čakalnica in Vse se je začelo z golažem iz zajčkov. Mitja Lovše je v Čakalnici predstavil naključno srečanje petih oseb v prostoru, v katerem se kar naprej čaka, besedilo Vse se je začelo z golažem iz zajčkov Varje Hrvatin pa je, kot piše v festivalski knjižici, "svojevrstna retrospektiva in hkrati introspekcija v bivanjski model avtorice".

Do nedelje bodo premierno bralno uprizoritev dočakala še besedila Jerneja Potočana (Žalostinke), Jožice Grum (Skupni imenovalec), Matjaža in Vide Voglar (Trupla) ter Neje Repe (Bog sedmega dne). Dramo Žalostinke "preveva vzdušje apokalipse, ne samo fizične, predmetne, ampak tudi moralne in medčloveške", Skupni imenovalec pa se dotika položaja žensk v družbi. Trupla je "medicinska oziroma obdukcijska drama, ki natančno secira delovno okolje srednje velike podeželske bolnišnice na Poljskem", Bog sedmega dne pa v šestih korakih preigrava različne vloge štirih izmuzljivih likov.

Pod novonastala besedila, ki bodo svojo bralno uprizoritev doživela na letošnji izvedbi Festival Vzkrik, so podpisani avtorice in avtorji, med katerimi so tako dramatiki in dramatese, ki imajo pri pisanju že nekaj kilometrine, kot tudi takšni, ki se v pisanju dramskega besedila preizkušajo prvič. V sklopu festivala se avtorji povežejo z mladimi režiserji in igralci ter študenti AGRFT, ki pripravijo bralne uprizoritve. Letos so se v vsako zasedbo priključili tudi igralci Slovenskega mladinskega gledališča. Z bralnimi uprizoritvami festival ponuja predstavitev nastalih tekstov in prvi pravi odrski preizkus besedila.

Pri nastanku novih dramskih besedil so v sklopu enoletne delavnice Vzkrika kot mentorji sodelovali Simona Semenič, Milan Marković Matthis ter Eric Dean Scott. Vsak od dramatikov oziroma dramatičark, sodelujočih na delavnici, je za potrebe bralne uprizoritve sodeloval z režiserjem in igralsko ekipo.

Ob bralnih uprizoritvah program festivala dopolnjujejo petkova otvoritvena zabava, okrogla miza o sodobni dramski pisavi in njenem uprizarjanju ter sklepni dogodek Impro variacije.

Na okrogli mizi o sodobni dramski pisavi se bodo sodelujoči Rok Andres, Petra Pogorevc, Nina Ramšak ter Ivana Zajc ukvarjali z mapiranjem in prepoznavanjem tega, kaj sploh je sodobna dramatika, kaj so žanri, formati in teme, ki se v sodobnih besedilih pojavljajo, in kakšna je reprezentativna pisava, značilna za novo generacijo dramatikov. Na sklepnih Impro variacijah pa si bo mogoče ogledati predstavo, nastalo po motivih na festivalu predstavljenih dram, tako da bodo vsaj deloma zaživele tudi na odru.

Producenti festivala so KUD Krik, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in SMG, soorganizatorji pa Trubarjeva hiša literature, Maska ter Teden slovenske drame. V sodelovanju s slednjim pripravljajo tudi nekaj dogodkov.

KUD Krik, Maska, Vzkrik, SMG, Trubarjeva hiša literature, TSD

Povezani dogodki