STA, 27. 5. 2010

Celjsko gledališče predstavilo repertoar jubilejne 60. sezone

Slovensko ljudsko gledališče Celje je na današnji novinarski konferenci v Celju predstavilo repertoar prihajajoče, jubilejne 60. sezone. Na celjskem odru bodo v sezoni 2010/2011 uprizorili dve drami, komedijo, tragedijo, lirično farso in predstavo za otroke. Igralskemu ansamblu se bosta pridružila Blaž Setnikar in Branko Završan.
:
:

Upravnica SLG Celje Tina Kosi je pojasnila, da so v jubilejni sezoni poskusili pripraviti repertoar, ki bo zanimiv za igralske ustvarjalce in za občinstvo, saj gledališča brez občinstva ni. "Pogovarjali smo se o besedilih, ki odpirajo različna vprašanja človeka, družbe, eksistence posameznika v različnih družbenih okoljih. Večino besedil občinstvo že pozna, razen besedila naše zadnje premiere v novi sezoni Knapi slikarji. Gre za dramo, ki je nastala konec 19. stoletje v Angliji in govori o umetnosti na poseben način. Skupina rudarjev se je namreč odločila dodatno izobraziti, zato je najela učitelja umetnostne zgodovine, ki jih skuša popeljati v svet umetnosti," je dejala Kosijeva.

SLG Celje bo sezono 2010/2011 pričelo s kultno dramo Arthurja Millerja o propadlih iluzijah posameznika Smrt trgovskega potnika v režiji Janeza Pipana. Sledila bo prva slovenska komedija o zdravi kmečki pameti in prevarantskem plemiču Županova Micka Antona Tomaža Linharta v režiji Luke Martina Škofa. Predstavo za otroke Cesarjeva nova oblačila, ki jo je napisal Milan Jesih, bo na celjski oder postavil Boris Kobal. Na Odrupododrom bodo uprizorili lirično farso Jaz vas ljubim Antona Pavloviča Čehova v režiji Nikole Zavišića. Sledila bo Sofoklejeva tragedija Antigona pod režijsko taktirko Andreja Jusa. Sezono bo sklenila omenjena drama Leeja Halla Knapi slikarji v režiji Sama M. Strelca.

V prihajajoči sezoni bodo v gledališču priredili že 20. festival Dnevi komedije. Festival se bo ob koncih tednov z bogatim programom odvijal med 11. februarjem in 6. marcem 2011. Mestna občina Celje kot pokroviteljica in SLG Celje kot organizator sta razpisala natečaj za izvirno komedijo (žlahtno komedijsko pero), nagrada pa bo podeljena na Dnevih komedije 2012.

Kosijeva je opozorila tudi na težave, s katerimi se sooča celjsko gledališče, ki je bilo zadnjič prenovljeno leta 1953. Kot je poudarila, se ubadajo s prostorsko stisko, v slabem stanju sta tudi električna in vodovodna napeljava. Zato bodo v sosednji stavbi, v kateri je prej domoval del celjske knjižnice, uredili mali oder, ki bo lahko sprejel 70 gledalcev. Projektna dokumentacija naj bi bila zaključena jeseni.

Po oceni Kosijeve je bila lanska sezona za celjske gledališčnike zelo uspešna, saj so izvedli kar 194 lastnih predstav. Imajo približno 900 abonentov v šestih različnih abonmajih, kar pomeni, da jih v sezoni obišče okoli 45.000 ljubiteljev gledališč.