STA, 30. 5. 2012

V CD premiera Tofove satire Moped show v živo

V Cankarjevem domu bo 20. uri premiera predstave Toneta Fornezzija - Tofa Moped show v živo. Predstavo v režiji Romana Končarja so podnaslovili Humor brez zavor - satira, ki ne umira. Predstava izvira iz satirične radijske oddaje Moped show, ki je dolga leta veljala za najbolj poslušano in je imela tudi milijon poslušalcev.
Foto Anže Krže
Foto Anže Krže
Foto Anže Krže
Foto Anže Krže
Foto Anže Krže
Foto Anže Krže

Gledališka predstava je nastala v produkciji podjetja Prospot, v njej pa poleg Tofa igrajo še Simona Vodopivec, ki je v radijski oddaji sodelovala 15 let, Končar in Miran Juvan. Slednji je prevzel tudi vlogo glasbenika in glasbenega producenta predstave. Za kostumografijo je poskrbela Meta Sever, za koreografijo pa Mojca Horvat.

Tone Fornezzi - Tof je lani prejel Ježkovo nagrado. V obrazložitvi je bilo zapisano, da je vedno znal Slovencem nastaviti ogledalo. Prav to zrcalo bodo zdaj gledalcem ponudili prek živahnega mozaika žepnih muzikalov, skečev, songov in balad, so zapisali v Cankarjevem domu.

Na spletni strani Moped showa pa napovedujejo, da bo predstava "zaživela kot ptič feniks z mnogoterimi štosi, šalami, vici, songi, muzikali - starimi in novimi - s poezijo, recitacijami in še čem, kar je znal 'vkup sklanfati' samo Tof".

Oddaja Moped show je 20 let kraljevala na nacionalnem radiu, na Valu 202. Leta 1980 sta jo ustanovila Tof in Janez Hočevar - Rifle. Kmalu so se jima pridružili Koks Bellotti, Martin Žvelc s svojo glasbeno skupino, Marta Pestator, Marjan Kralj, Maja Boh in sredi 80. let - takrat še kot najstnica - Simona Vodopivec, pevka skupine Ultimat, katere se je kaj hitro oprijelo ime Simona H2O. Sodelovali so še Brane Dmitrovič, Branko Ivanc, Tone Gogala, tudi Franc Košir, pozneje pa še Končar in Gojmir Lešnjak Gojc. Ustvarjalci so se vedro in sproščeno lotevali najbolj aktualnih dogodkov in perečih političnih tem.