STA, 25. 9. 2013

V CD premiera predstave koreografinje Vesne Eče Dvornik

V dvorani Duše Počkaj v Cankarjevem domu bo drevi ob 20. uri premiera večmedijske plesne predstave koreografinje Vesne Eče Dvornik z naslovom Klic gozda ali poljub tvoje matere. Klic gozda pojmuje avtorica kot Demokritovo skušnjavo oziroma prispodobo želje po vrnitvi k temeljnemu - k sebi, so ob predstavi zapisali v Cankarjevem domu.
:
:
Foto: Tone Stojko
Foto: Tone Stojko
Foto: Tone Stojko

Predstava črpa iz filozofije grškega misleca Demokrita, ki se potem, ko prepotuje svet, vrne domov in v uti na vrtu živi kot modrec do konca življenja. S Klicem gozda Dvornikova poimenuje gibanje proti sebi, obrat vase, k razumevanju svoje usode kot dela narave.

Dojemati svet kot materijo pomeni biti pripravljen odpovedati se smiselnemu razumevanju pojavnega in sprejeti svet kot mozaik zvokov, podob in znamenj v logiki sanj. Kot so zapisali v Cankarjevem domu, je tak tudi koreografski pristop Dvornikove. Izhodišče predstave niso koncepti, ideje ali predstavitev sveta, temveč podobe, vizualne in virtualne, snovi in predmeti, prek katerih fantazmagorične podobe prihajajo do gledalca.

Dvornikova podpisuje koreografijo in besedilo predstave, v njej pa tudi nastopa, skupaj z Mojco Majcen in Uršo Rupnik. Enourna predstava je nastala v koprodukciji Zavoda Federacija in Cankarjevega doma. Za video je poskrbel Tone Stojko.

Plesalka, pedagoginja in koreografinja sodobnega plesa Vesna Eča Dvornik že več desetletij živi in deluje v Parizu. V Sloveniji se je nazadnje predstavila leta 2009 s solističnim plesnim projektom Alpe! Alpe!.