STA, 11. 2. 2022

V CD premiera glasbene predstave za otroke Iz trebuha anakonde

V Štihovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi premiera novega, izvirnega slovenskega glasbenega dela za otroke Iz trebuha anakonde, napisanega za otroški pevski zbor, mlade igralce, plesalce in klavir. Gledalec v njem spremlja potovanje Tinke Tonke od tropskega pragozda, argentinske pampe prek Andov vse do južnega rta ameriške celine.
:
:
Foto: Janez Kotar
Foto: Janez Kotar
Foto: Janez Kotar
Foto: Janez Kotar
Foto: Janez Kotar

Mlada raziskovalka, ki jo je bilo prvič mogoče srečati v objemu afriškega sonca, se tokrat poda na novo pustolovščino. V svojem junaškem potopisu naglo popisuje nepozabna srečanja z medvedom očalarjem, piranhami, aro, anakondo, tukani, viskačo, lamo, kondorjem, žabo podrevnico in sinjim kitom. Nekatere od teh živali sreča samo tu, v Južni Ameriki, zato ji srce divje razbija od navdušenja nad novimi znanstvi. Preseneti jo le sopara pragozda in redek gorski zrak Andov, a v pisanem živalskem svetu ji za te drobne nevšečnosti ni dosti mar. Kako le, ko pa je toliko nepredvidljivih zapletov, prigod in nezgod, iz katerih je potrebno rešiti celo kožo in pri tem še komu priskočiti na pomoč, so vsebino predstave povzeli v CD.

Pesmi za otroški pevski zbor in klavir, ki so sestavni del glasbene igre Iz trebuha anakonde, je po naročilu Glasbene matice Ljubljana napisal skladatelj Bojan Glavina in bodo tokrat izvedene prvič. Poudarjajo znanje in izkušnje skladatelja tako v obravnavi pevskih glasov kot inštrumentalni spremljavi.

Pianist spretno izkorišča zmožnosti glasbila, ne samo kot inštrumentalne spremljave, ampak tudi kot posebnega protagonista pri slikanju okolice, značajev in razpoloženja. Pedagoško je pozoren na ustvarjanje napetosti in zmožnosti zbranosti najmlajših poslušalcev, hkrati pa mladim interpretom zagotavlja obilo užitka ob izživljanju svoje nadarjenosti. Glasbeno podobo podčrtujejo še ritmični in zvočni učinki, ki izrisujejo pravljično podobo izbranih živali, so zapisali v CD.

Avtor besedila je pesnik, pisatelj, ilustrator, fotograf in naravovarstvenik Tomaž Vrabič, režijo predstave podpisuje Eva Hribernik. V predstavi nastopa Otroški pevski zbor Glasbene matice Ljubljana z zborovodkinjo Tadejo Kreča, na klavirju je Metoda Kink. Vlogo Tinke Tonke je prevzela Klara Kastelec. Koreografijo podpisujejo Jana Kovač Valdes in plesalke, scenografijo Jaro Ješe, kostumografija je Anjana Pavlič.

Predstava je koprodukcija Glasbene matice Ljubljana, Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in CD. 

Tomaž Vrabič, Eva Hribernik, CD, Iz trebuha anakonde