STA, 28. 2. 2023

V CD otroška predstava na temo kopičenja plastike v naravi

V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi ljubljanska premiera otroške ekološke fantazijske predstave Plastonci v režiji Petra Kusa, ki je nastala v koprodukciji Lutkovnega gledališče Maribor, CD in zavoda Kuskus. Predstava odpira problematiko vedno večjih količin plastike v okolju in prepleta narave z umetnimi odpadki.
:
:
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank

S plastičnimi vrečkami ovešena drevesa in grmovje, z mikroplastiko prepojeni vodni organizmi ali okameneli plastični konglomerati na morskih obalah so le nekateri izmed pojavov, ki kažejo na novo obdobje v antropogenem razvoju Zemlje. "Lutkovno-glasbena predstava Plastonci te prikazni sodobnega življenja nadgradi v fantazijsko ekološko pripoved, namenjeno mlademu občinstvu, v kateri se oziramo na čas, ki ga ljudje pravkar živimo, in usodo, ki nas čaka," so ob predstavi zapisali v CD.

Sredi oceana, daleč od ljudi, je iz plavajočih plastičnih smeti nastal otok, kjer so se sčasoma razvila nenavadna bitja, plastonci. V zgodbi lahko gledalci spremljajo prigode dveh mladih plastonskih junakov, Čapija in Plastka, ki se sprašujeta o svojem nastanku in soočata s problemi, ki ogrožajo prihodnost njunega otoka.

Zgodba je uprizorjena z lutkami in izvirnimi glasbenimi inštrumenti, zgrajenimi iz odpadne plastike. Predstava ponuja izhodišča za lutkovno in glasbeno ustvarjanje mladih ter razmislek o aktualnih ekoloških in družbenih vprašanjih, so še zapisali v CD.

Prestava o temni prihodnosti planeta, prepojenega s plastiko, je praizvedbo doživela novembra lani v mariborskem lutkovnem gledališču.

Avtorja besedila sta Peter Kus in Tery Žeželj. Režiser Kus je tudi avtor glasbe in izvirnih inštrumentov, Tery Žeželj pa je tudi dramaturginja. Avtor likovne podobe je Gregor Lorenci, igralci in glasbeniki so Urša Kavčič, Martin Mlakar in Lola Mlačnik.

LGMB, Zavod Kuskus, Plastonci, Peter Kus, CD