STA, 25. 11. 2014

V CD drevi premiera predstave Veliki pok

V Štihovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bodo drevi ob 19.30 premierno uprizorili predstavo Veliki pok, s katero želijo po besedah Mije Špiler, ki je skupaj z Marušo Kink avtorica koncepta predstave, mladim približati znanost. Predstava je namenjena predvsem zadnji triadi osnovne šole.

Foto: Foto Petra Cvelbar, ilustracija Nina Šturm

V predstavi nastopa šest največjih umov v zgodovini človeštva. Povezovalec večera je Nikola Tesla, ob njem se na odru pojavijo Albert Einstein, Isaac Newton, Charles Darwin, Marie Curie in Galileo Galilei.

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedala Kinkova, ki je prevzela tudi režijo, so se ustvarjanja predstave lotili skozi improvizacijo. Ker je področje znanosti obsežno, so se morali precej omejevati in tako so na koncu pristali v laboratoriju Nikole Tesle.

Pri ustvarjanju predstave Veliki pok se je ponovno zbrala ekipa, ki je v letu 2013 ustvarila uspešno predstavo za mladino Prosto po Prešernu v CD. Ekipi mladih igralcev Jerneja Čamplja, Tine Gunzek in Saše Pavlin Stošić se je pridružila dramaturginja Nika Leskovšek.

Besedilo predstave dopolnjujejo Čampljevi songi. Uglasbil jih je Boštjan Gombač, ki je tudi avtor glasbene podobe predstave. Kostumografija je delo Tine Bonča, scenografija Danijela Modreja, za lučno podobo je poskrbel Jaka Varmuž.

Predstava je nastala v produkciji Zavoda Margarete Schwarzwald, CD in Mestnega gledališča Ptuj.

Povezani dogodki