STA, 15. 11. 2013

V Cankarjevem domu prva javna kraja z Markom Brecljem

V Cankarjevem domu bodo 21. novembra na oder postavili "mehkoteroristično večmedijsko predstavo - vzgojnoizobraževalni minimalistični muzikal" Torej v Vršac. "Delamo ga, ker je treba poudariti, da se kulturno povezujemo in smo povezani v kulturni prostor, ki ni odvisen od življenja držav toliko, kot bi si nekateri želeli," je dejal Marko Brecelj.

FOTO: Arhiv DPZN

Režiserka Renata Vidič je na včerajšnji predstavitvi projekta dejala, da uprizoritev predstavlja avtorsko delo Marka Breclja in njegovo delovanje, ki je hkrati njegovo življenje. "Na oder postavljamo svet in delovanje Marka Breclja v kompletu. V dvorani hočemo ustvariti klubsko vzdušje," je dodala.

"Je politični performans, med drugim pa se dotika tem, kot so manipulacija medijev, manipulacija z mediji ter politični despotizem v Kopru, Sloveniji ter po svetu. Seveda je prisotna tudi ljubezen," je pojasnila.

Brecelj je pojasnil, da je doslej ustvaril že javno vajo, dvajo in trajo, to pa bo prva javna kraja.

Na vprašanje, zakaj v Vršac, je Brecelj pojasnil, da zaradi tamkajšnjih ustvarjalnih in naklonjenih ljudi. Poleg tega pa mora v to vojvodinsko mesto, če želi najti razumevanje in spoštovanje do svojega dela.

Brecelj je v Cankarjevem domu gostoval že lani, ko se je v sklopu Brecljevanja predstavil z razstavo, koncertoma, pogovori in video projekcijami.

"Marko Brecelj je unikatna, legendarna osebnost slovenske kulture. Že to je dovolj močen argument, da smo se odločili, da z njim nadaljujemo," je na Brecljevo vprašanje, kako da so se odločili, da ga ponovno sprejmejo v Cankarjev dom, dejal direktor Mitja Rotovnik.

S predstavljanjem njegovega umetniškega kreda je potrebno nadaljevati, da bo vsaj ena ljubljanska institucija Breclja predstavila v vsej njegovi širini in globini ter z vsem, kar počne, kar želi sporočiti, je še dodal Rotovnik.

V predstavi, ki je nastala v koprodukciji Društva prijateljev zmernega napredka (DPZN), Cankarjevega doma, Marka Letonje in Mateje Koležnik, bodo nastopili Marko Brecelj v vlogi priletnega parazita, Arijana Brecelj Filipčič v vlogi višje inšpektorice, Iztok Krkoč kot receptor DPZN, Ajda Šulc kot natakarica ter Mitja Manček kot animator.

Brecelj se bo v nedeljo v Ljubljani predstavil še s koncertom na velikem odru SNG Drama Ljubljana.