STA, 27. 5. 2021

V Cankarjevem domu poetična drama o staranju Zberi svoje ptice

V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bodo ob 20. uri premierno uprizorili predstavo Drage Potočnjak Zberi svoje ptice v režiji Branka Potočana. Predstava je pronicljiva in poetična drama absurda med dvema človekoma, ki imata za seboj svoji življenji, ob sebi drug drugega, pred seboj pa le še dom starejših občanov, so zapisali v CD.
:
:
Foto: Drago Videmšek
Foto: Drago Videmšek
Foto: Drago Videmšek
Foto: Drago Videmšek
Foto: Drago Videmšek
Foto: Drago Videmšek
Foto: Drago Videmšek
Foto: Drago Videmšek

Besedilo izpod peresa Drage Potočnjak in v Potočanovem gibalnem jeziku predstavlja poslednje potovanje dveh ljudi, ki je polno vtisov, spominov, hudomušnih prerekanj, grenkih skrivnosti in drobnih naklonjenosti. "Kot da bi se življenje skrčilo na pot spominov in tovarištva, pa blodenj, demence, revščine in neuresničenih sanj, ki se sprehajajo po časovni premici med včeraj in jutri, so zapisali v CD.

"Predstava Zberi svoje ptice je metafora za potovanje v dvoje, ki je hkrati realno in nadrealno. Nanj se odpravita Starec in Starka; on še vedno vihrav in zbadljiv, ona vztrajna in jezična. Je tudi prosti in hkrati obvezujoč tok asociacij, odsev starajoče se zahodne družbe, večnega vprašanja o življenju in smrti in obenem 'ogljični odtis' postpandemičenga sveta, v katerem se resničnost, kakršno smo poznali doslej, iz dneva v dan briše," še piše v najavi predstavi.

Besedilo Zberi svoje ptice besedilo je zelo aktualno, čeprav je nastalo leta 2008. Prebivalstvo v Evropi se nezadržno stara, politika pa se še naprej obnaša, kot da je to nekaj, v zvezi s čimer ni mogoče narediti ničesar. Podobno se na odru vedeta protagonista predstave, je v spremnem zapisu k predstavi zapisala dramaturginja Andreja Kopač.

V predstavi v glavnih vlogah igrata Jadranka Tomažič in Sandi Pavlin, ob njiju pa še Romana Šalehar (Ptica, Dekle), Matjaž Marinič (Pianist), Milan Marinič (On) in Draga Potočnjak (Ona). Za režijo, koreografijo in scenografijo je poskrbel Potočan. Predstava je nastala v produkciji Cankarjevega doma, Momenta Maribor, Slovenskega mladinskega gledališča in Kulturnega društva Parnas.

Draga Potočnjak je dramska in filmska igralka, pisateljica in dramatičarka. Od leta 1981 je zaposlena v Slovenskem mladinskem gledališču, deluje pa tudi v drugih gledališčih. Je avtorica več deset radijskih in gledaliških iger, uprizorjenih doma in v tujini. Njene drame so prevedene v deset tujih jezikov.

Branko Potočan že več kot dve desetletji deluje kot koreograf ali svetovalec za gib v vseh slovenskih gledališčih in vse pogosteje v tujini. Znan je tudi kot pedagog za sodobni cirkus, fizično gledališče in zračne discipline. Kot umetniški direktor vodi Mednarodni festival scenskih umetnosti Rdeči revirji, ki vsako leto poteka v Zasavju.

Branko Potočan, CD, Zberi svoje ptice, Draga Potočnjak

Povezani dogodki