STA, 6. 10. 2020

V Cankarjevem domu celodnevni Kulturni bazar

V Cankarjevem domu bo med 9. in 18. uro potekal Kulturni bazar, namenjen strokovnemu usposabljanju ne le zaposlenim v vzgoji, izobraževanju in kulturi ter študentom, temveč tudi vsem, ki jih zanimata kultura in kulturno-umetnostna vzgoja. Na letošnjem bazarju načrtujejo preko 40 dogodkov, med njimi predavanja, predstave in filmske projekcije.
:
:

Program predstavlja različne načine, kako nam je z medresorskim sodelovanjem uspelo okrepiti zavest o pomenu kakovostne kulturno-umetnostne vzgoje in spodbuditi številna kreativna partnerstva, ki danes že pripomorejo ne le k inovativnejšemu učnemu okolju, temveč spodbujajo tudi kreativno mišljenje, socialno vključenost, krepijo družbene veščine ter imajo številne druge pozitivne učinke na razvoj posameznika in družbe, so zapisali organizatorji.

Del dogodkov je razporejen v tematska sklopa Gastronomija in kultura ter Enaki v različnosti. V sklopu slednjega bodo potekali projekcija lanskoletnega filma Salon pri Romy v režiji Mische Kampa, predstava 6 Žige Divjaka, ki ji bo sledil pogovor z ustvarjalci, predstavitvena delavnica Mozaik sodobnih umetnosti, vodeni ogled z naslovom Ljubljanska feministična tura in nekateri drugi dogodki.

V sklopu Gastronomija in kultura bodo predstavili Jubilejnih deset let Tradicionalnega slovenskega zajtrka - primera dobre prakse medresorskega sodelovanja, primere dobrih praks na dogodku Dober tek!, tak je tudi naslov letošnjih Dni evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine, Janez Bogataj pa bo predaval na temo Gibanica in / ali burger? Kakšno naj bo razumevanje prehranske kulturne dediščine v sodobnosti?

Udeleženci si bodo med drugim lahko ogledali tudi razstavo fotografskih portretov Henri Cartier-Bresson: Iz oči v oči, se udeležili glasbeno-tolkalne delavnice Moje telo je tudi moj inštrument, poslušali predavanje Prostori kot lakmusovi papirji načinov življenja in kultur ter se udeležili predstavitve didaktičnih pripomočkov Enake možnosti.

Nekaj dogodkov pripravljajo tudi zunaj Cankarjevega doma. Poleg feministične ture po ljubljanskih ulicah bodo v Slovenski filharmoniji predstavili Družinske koncerte filharmonije, v tunelu Lutkovnega gledališča Ljubljana pa bodo odigrali predstavo Nekje drugje; ogled predstave bo spremljal interaktiven pogovor o ustvarjalnem vključevanju gledališkega obiska v vzgojno-izobraževalno okolje.

Največje strokovno usposabljanje na področju kulturno-umetnostne vzgoje že dvanajsto leto pripravljajo ministrstvo za kulturo, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo in Cankarjev dom s kulturnimi ustanovami in partnerji iz različnih resorjev.

Kulturni bazar, CD