STA, 4. 12. 2019

V Cankarjev dom prihaja otroška opera Snežna kraljica

V Cankarjevem domu bo prihodnji torek premiera opere za otroke Snežna kraljica v režiji Eve Hribernik. Glasbo za opero, nastalo po pravljici Hansa Christiana Andersena, je spisal britanski skladatelj Mathew King in jo za ljubljansko postavitev še dopolnil, je na novinarski konferenci povedala producentka Katja Konvalinka, ki v operi tudi igra.
:
:

Foto: Arhiv Cankarjev dom

Po besedah vodje kulturnovzgojnih in humanističnih programov v Cankarjevem domu Barbare Rogelj je operna predstava "nov, velik in smel projekt", ki dokazuje, da so koprodukcije lahko zelo uspešne.

Predstava je nastala v koprodukciji med CD, Slovenskim komornim glasbenim gledališčem in Glasbeno matico Ljubljana. Kot je povedala predsednica Glasbene matice Ljubljana Veronika Brvar, je to že peta opera, ki jo pripravljajo z mladimi pevci in z njo gostujejo v Cankarjevem domu. Poudarila je, da mlade, ki ustvarjajo opero, opozarjajo, da ni pomembna le končna predstava, ampak tudi proces učenja.

Katja Konvalinka iz Slovenskega komornega glasbenega gledališča (SKGG) je pojasnila, da opera ni komorna, saj ponuja zelo kompleksno, skoraj dve uri dolgo predstavo v dveh dejanjih z odmorom, pri kateri sodeluje veliko nastopajočih, med drugim Mladinski pevski zbor Glasbene Matice Ljubljana s 50 pevci. Komorni je le ansambel oz. SKGG, sestavljen iz sedmih instrumentalistov, pa še ti po besedah glasbenega vodje in dirigenta Iztoka Kocena igrajo na več glasbil, za kar bi sicer potrebovali 20 glasbenikov.

Tudi operna režiserka Eva Hribernik se je strinjala, da Snežna kraljica presega obseg uradne oznake komorna opera. Kot je povedala, so želeli s predstavo gledalcem prenesti sporočilo prijateljstva iz Andersenove pravljice, ki ostaja enako tudi v libretu Andrewa McKinnona. Delo z mladimi je bilo po režiserkinih besedah lepo, a tudi naporno, saj jih je želela naučiti, kaj pomeni profesionalna opera. "Ne gre za šolski nastop, pač pa za točno določeno operno formo, ki jo je treba spoštovati," je poudarila.

Iztok Kocen je izpostavil veliko število glasbenih stilov, ki se prepletajo skozi opero. Opera je sestavljena iz šestih scen in vsaka ima svoj stil. Skladatelj je obenem uporabil zelo različne sloge, od baroka, jazza, Wagnerjevih citatov pa vse do vzhodnjaške in ljudske glasbe.

Snežna kraljica prinaša zgodbo o dečku Kaju, ki se mu v srce zabode košček čarobnega ogledala. Srce se spremeni v kepo ledu, zato ga k sebi odpelje Snežna kraljica. Kajeva najboljša prijateljica Gerda se s tem ne more sprijazniti, zato se ga odpravi iskat. Na poti sreča različne like, nekateri ji pomagajo, spet drugi ovirajo, a prijatelja na koncu reši.

Za glavni vlogi Gerde in Kaja, ki ju v operi v alternacijah upodabljajo otroci oz. mladostniki, so na avdiciji izbrali Ajdo Pirc, Pio Novak ter Adriana Ignjatoviča, Jana Novljana in Jakoba Zupančiča, v vlogi Snežne kraljice pa bosta - prav tako v alternaciji - nastopili Katja Konvalinka in Maja Ceglar.

Zborovodkinja predstave, namenjene predvsem otrokom druge triade osnovne šole, je bila Irma Močnik, kostumografinja Anjana Pavlič, scenograf Jaro Ješe.

Eva Hribernik, CD

Povezani dogodki