STA, 2. 2. 2012

V Budimpešti protest proti novemu direktorju Novega gledališča

Nekaj sto Madžarov se je včeraj zbralo na protestu pred Novim gledališčem v Budimpešti. S protestom so izrazili svoje nasprotovanje imenovanju novega direktorja tega gledališča. Župan madžarske prestolnice Istvan Tarlos je namreč na ta položaj oktobra imenoval skrajnega desničarja, igralca Gyorgyja Dornerja. Mesto direktorja je ta prevzel včeraj.

Dorner je na čelu Novega gledališča nasledil Istvana Marto. Novi direktor je v preteklosti samega sebe označil kot "nacionalnega skrajneža" in se je med drugim večkrat udeležil shodov, ki jih je pripravljala desničarska stranka Jobbik. Ta je na parlamentarnih volitvah leta 2010 prejela kar 17 odstotkov glasov.

Za umetniškega vodjo gledališča je Dorner celo želel imenovati skrajno desnega dramatika in politika Istvana Csurko, znanega po antisemitskih člankih, kar pa je župan Tarlos vendarle preprečil, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Na včerajšnjem protestu je zbrane med drugim nagovorila dramaturginja judovskega porekla Fruzsina Magyar, ki je poudarila, da ne smejo dovoliti, da fašistična ideologija vstopi v njihova življenja in kulturo. "Moramo se združiti proti ekstremizmu, morilski ideologiji," je dejala in dodala, da tu ne gre za politično, temveč moralno vprašanje.

Nedaleč stran se je medtem zbralo nekaj deset skrajnih desničarjev, pripadnikov Nove madžarske garde in drugih desničarskih skupin, ki so peli domoljubne pesmi in molili za domovino Madžarsko. Nekateri so nosili maske in vzklikali rasistične slogane, a jih je policija zadržala stran od protestnikov pred gledališčem.

Budimpešta