STA, 28. 11. 2016

V Bregenzu prihodnje leto Bizetova Carmen in Rossinijev Mojzes v Egiptu

Poletni festival v avstrijskem Bregenzu bo prihodnje leto na program umestil opero Carmen Georgesa Bizeta. Za uprizoritve na plavajočem odru jo bo pripravil danski režiser Kasper Holten. V Festivalni hiši bo na sporedu biblijska snov z opero Mojzes v Egiptu Gioachina Rossinija v režiji Nizozemke Lotte de Beer.

Festival Bregenz / Foto: Pixabay

Bizetova zgodba o zapeljivi ciganki, nebrzdani strasti, ljubosumju in maščevanju ne bo prvič glavna predstava na plavajočem odru Bodenskega jezera. V Bregenzu so Carmen uprizarjali že v letih 1991 in 1992, ko je festival zabeležil rekorden obisk.

Na nekaj podobnega prireditelji upajo tudi v letu 2017: od 193.000 vstopnic za Carmen jih je doslej rezerviranih približno 40 odstotkov, in sicer za 28 predstav, ki bodo na programu festivala od 19. julija do 20. avgusta.

V Festivalni hiši bo mogoče videti redko uprizarjano Rossinijevo tridejanko Mojzes v Egiptu. Opera črpa iz eksodusa Izraelcev iz Egipta, ki ga je vodil Mojzes, vendar je skladatelj vanjo uvedel ljubezensko temo, v kateri faraonov sin Amenofis namerava preprečiti njihov odhod, ker ljubi Izraelko Anais.

V celoti bo festival ponudil 80 dogodkov, poleg opernih premier tudi koncerte, gledališke predstave in glasbeno gledališče.

Letos je bila osrednja predstava, ta se v Bregenzu zamenja po dveh sezonah, Puccinijeva opera Turandot. Pritegnila je skoraj 160.000 obiskovalcev. Lani si je zgodbo o lepi, toda kruti kitajski princesi ogledalo več kot 175.000 obiskovalcev, še poroča dpa.

Povezava: Bregenz Festival 2017

Bregenz