SiGledal, 14. 7. 2023

Utrinki s prvih dni festivala FUGA

10. julija se je v Kopru pričela 4. edicija festivala uprizoritev, glasbe in akademij – FUGA, ki bo trajal do sobote, 15. julija. Na festivalu se predstavljajo producenti iz tujine in Slovenije. Na otvoritvenem dogodku je imel uvodni nagovor umetniški vodja festivala Ivan Loboda. Govor sta imela tudi podžupanja Mestne občine Koper Jasna Softić in predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem Jure Ciglar, odprtje pa je povezoval Mak Tepšić.
:
:
Foto: Dean Grgurica, Studio D'Or
Foto: Dean Grgurica, Studio D'Or
Foto: Dean Grgurica, Studio D'Or
Foto: Dean Grgurica, Studio D'Or
Foto: Dean Grgurica, Studio D'Or
Foto: Dean Grgurica, Studio D'Or
Foto: Dean Grgurica, Studio D'Or
Foto: Dean Grgurica, Studio D'Or
Foto: Dean Grgurica, Studio D'Or
Foto: Dean Grgurica, Studio D'Or

Festival uprizoritev, glasbe in akademij se je pričel z avtorskim projektom Central Saint Martins School iz Londona I'm Going Away Now, ki raziskuje teme disociacije in identitete. S kombinacijo gibalnega gledališča, improvizacije in multimedijskih elementov predstava preučuje, kako se lahko posameznikov občutek samega sebe zlomi in rekonstruira. 

Režiser predstave Ken Nakajima je ob tem povedal: "Precej noro je, da smo imeli premiero predstave I'm Going Away Now v Kopru, v tujem mestu. Zelo zanimivo je videti, kako predstave gleda tuje občinstvo – opaziti je mogoče kulturne razlike in tudi drugačen pogled na umetniške prakse, kar se je poznalo v odzivih na predstavo. Upam, da so uživali! Če pa ne, upam, da so nekaj čutili – to je najpomembnejše."

Redna obiskovala festivala je bila nad prenovo navdušena: "Z zanimanjem sem pričakovala teden, v katerem se bodo na odru predstavili študentje različnih gledaliških akademij. Prvi festivalski večer je postregel z višjim nivojem organizacije otvoritve in vse je dišalo po tem, da so organizatorji nadgradili celotno festivalsko dogajanje. Predstava akademije iz Londona sicer ne sodi v zvrst predstave, ki mi je blizu, a lahko rečem, da se od mladih veliko naučim in so v navdih. Že komaj čakam jutrišnji večer."

Po uprizoritvi se v okviru festivala odvijejo tudi koncerti na prostem, prvi festivalski dan so lahko gostje prisluhnili Freedom Fighters (reggae) in Pantaloons. "Na tem festivalu sem bila že lani in rečem lahko samo: kakšen napredek v enem letu! Od programa, grafične podobe, imena, celotnega vzdušja … škoda samo, da se je lokacija koncertov premaknila. Koncerti pred gledališčem bi bili d'best," je izjavila obiskovalka. 

11. julija so si lahko obiskovalci ogledali gostovanje Fakultete dramske umetnosti iz Beograda, ki je nastopila z uprizoritvijo diplomskega dela Đorđa Nešovića z Oddelka za gledališko in radijsko režijo. Tamo gde pevaju je na festivalu BAŠTeAtar v Kragujevcu prejela dve nagradi: za vizualno podobo predstave in za najboljšo moško vlogo (Nikola Voštinić). 

Novinarka televizije Megafon je uživala v pokrivanju dogodka: "Novinarsko pokrivanje festivala FUGA za televizijo Megafon je enostavno zabavno. Snemanje predstav in koncertov, medtem ko jih tudi sam zaužiješ, sploh ni v breme. Pogovori z umetniki so zelo zanimivi, saj prek teh dobim vpogled v zakulisje njihovih predstav, kreativnih procesov, zaupajo mi tudi razne anekdote. Pester program naredi delo prav v užitek."

Tudi v torek so lahko gostje prisluhnili koncertu Freekind in Freedom Fighters (jungle/dnb), ki je zagotovo pritegnil tudi številne mimoidoče. "Prišel sem na koncert Freekind. Med koncertom pa sem v roke dobil letak festivala in videl, da so na festivalu tudi predstave. Jutri pridem na oboje. Aja, koncert pa itak top!" je bil navdušen novi obiskovalec festivala.

Tudi skrb organizatorjev glede obiskanosti festivala je bila popolnoma odveč. Festival iz leta v leto raste, ponuja vedno več vsebin, jih izpopolnjuje in presega samega sebe.

FUGA

Povezani dogodki