STA, 6. 6. 2014

Uršula Cetinski ob imenovanju: "Cankarjev dom dobro poznam"

Uršula Cetinski je ob imenovanju za generalno direktorico Cankarjevega doma (CD) izrazila prepričanje, da zavod dobro pozna, saj je v njem več kot osem let vodila gledališki program. Zaradi tega se bo "hitreje in učinkoviteje znašla na novem delovnem mestu", je dejala. Da CD pozna "do obisti", meni tudi odhajajoči direktor Mitja Rotovnik.
:
:

Foto: Nebojša Tejić / STA

Uršula Cetinski je počaščena in vesela, da je njena vizija za petletno mandatno obdobje v CD prepričala razpisno komisijo, člane obeh svetov zavoda in ministra za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Uroša Grilca, ki jo je imenoval.

"Cankarjev dom je pomemben kulturni in kongresni center, v njem so se odvijali ključni dogodki, povezani s kulturo in z življenjem naše družbe, kar je dobra popotnica, kljub temu pa v tem trenutku gledam predvsem v prihodnost in verjamem, da ima ta zavod, v katerem so zaposleni visoko profesionalni kadri, dobre potenciale za uspešno delovanje, kakovosten kulturni in kongresni program, za uresničevanje svojega poslanstva tako v Sloveniji kot v mednarodnem prostoru," je še dejala.

"Generalna direktorica bo postala dolgoletna sodelavka, ki je tu osem let vodila zelo občutljivo področje gledališkega in plesnega programa. To pomeni, da CD pozna do obisti. Če pa k temu dodam še dva mandata na čelu Slovenskega mladinskega gledališča, potem lahko rečem, da sta ta dva mandata še utrdila njene vodstvene sposobnosti," je ocenil Rotovnik.

Vendar pa, kot je dodal, prevzema vodenje v precej neugodnih, kriznih časih. "Dejstvo je, da vsi finančni viri usihajo, medtem ko je njena programska vizija, pa tudi ambicije celotnega delujočega programskega tima, postavljena zelo visoko. In ker pač vsi hočemo v kulturi več, kot je denarja, moram dodati, da bo treba vlagati velike poslovne napore in vleči pravilne programske poteze, da bo CD vsako leto zaslužil najmanj štiri milijone evrov in hkrati obdržal občinstvo," je prepričan Rotovnik.

Le lasten prihodek na eni strani in spodoben prispevek države na drugi strani sta tisti dve premisi, ki lahko zadržita obseg in kakovost programa vsaj na doseženi ravni in celo omogočita uresničevanje nekaterih njenih vizionarskih napovedi, ki jih je izpovedala v prijavi za generalno direktorico, je še dodal odhajajoči direktor.

Da načrtuje eno veliko koprodukcijo na leto, kot je zapisala v svojo vizijo, pa po njegovem mnenju ni nič novega. Kot je spomnil, je sama postavljala temelje takšnim koprodukcijam in je bila tik pred odhodom iz CD pobudnica velike koprodukcije s Slovenskim mladinskim gledališčem - Shakespearovega Viharja v režiji Vita Tauferja.

Darko Brlek, umetniški vodja in direktor Festivala Ljubljana, ki vseskozi sodeluje s CD in bo tudi letos, denimo pri izvedbi Wagnerjevega Lohengrina, ocenjuje, da je v svoji dosedanji karieri dokazala, da bo novi funkciji kos. "Mogoče se mi zdi tudi zelo pomembno, da je ženska, da bo lahko reševala to, kar bo potrebno, po nekem ženskem, mehkem principu. Prav gotovo pa bo izjemen izziv po 32 letih Rotovnikovega vodenja prevzeti tako institucijo," je dejal.

Koreograf, plesalec in umetniški vodja zavoda En knap Iztok Kovač pa je ocenil, da je bilo na področju plesa veliko zanimivih stvari, dokler je bila Cetinski programska direktorica CD. "To je bilo tudi obdobje, ko je bilo najbolj sistematično poskrbljeno za sodobni ples," pravi Kovač. S tega stališča se mu zdi "dobrodošlo za sceno", da krmilo te največje inštitucije prevzame nekdo, ki ima občutek za ples.

Obenem Kovač meni, da bi se CD z razpoložljivimi sredstvi in prostorskimi zmogljivostmi lahko načrtno povezal s Španskimi borci, ki jih upravlja En knap, predvsem pri mednarodnem programu. "Do tega zdaj ni prihajalo, želimo pa si, da bi bil tu lahko narejen korak naprej," je še dejal Kovač.

Minister Grilc je Cetinski za generalno direktorico CD imenoval za obdobje petih let. Mandat bo nastopila 15. oktobra.