STA, 16. 12. 2023

Uredniki Arsa pozivajo k premisleku glede načrtovanega krčenja sredstev

Uredništvo tretjega programa Radia Slovenija je vodstvo RTVS in ministrico za kulturo Asto Vrečko posvarilo pred načrtovanim krčenjem finančnih sredstev za ta program. Z napovedanimi finančnimi rezi bodo prisiljeni močno zmanjšati svojo produkcijo, so opozorili in pred sprejetjem načrta za leto 2024 pozvali k ponovnem premisleku.
:
:

Foto: Pixabay

"V letu, ki je pred nami, nam grozi največji finančni rez programa Ars v njegovi zgodovini. Gre za posledico slabega finančnega stanja Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ta pa bo ob vseh nižanjih variabilnih sredstev v zadnjih letih resno ogrozila delo, ki ga opravljamo," so v odprtem pismu, ki so ga posredovali še predsednicama odbora DZ za kulturo in nacionalnega sveta za kulturo Sari Žibrat in Uršuli Cetinski ter predstavnikom kulturne javnosti, zapisali odgovorna urednica tretjega programa Radia Slovenija Ingrid Kovač Brus in področni uredniki.

Kot so sporočili iz festivala stare glasbe Seviqc, je Radio Slovenija s svojim tretjim programom in pomembnimi mednarodnimi povezavami ključno prispeval k njihovi mednarodni promociji. Soglašajo z zapisom ustvarjalcev Arsa, da je RTVS ena najpomembnejših kulturnih institucij v Sloveniji, njen vitalni del pa je kulturno-umetniški program Ars, ki je unikum v slovenskem prostoru in pomembno prepleten z literarnim, glasbenim, filmskim in dramskim ustvarjanjem v državi.

Z napovedanimi finančnimi rezi bodo po njihovih navedbah v letu 2024 za 40 odstotkov prisiljeni zmanjšati produkcijo radijskih iger različnih zvrsti, literarni program, obseg snemanj resne in jazzovske glasbe za lasten arhiv ter lastno glasbeno produkcijo. Bistveno bodo morali zmanjšati tudi sodelovanje s številnimi festivali in kulturnimi institucijami, za nekaj mesecev prekiniti prenose bogoslužja ter omejiti literarno, gledališko, filmsko in glasbeno kritiko.

"Variabilna sredstva programa, ki jim grozi obsežno krčenje, so večinoma namenjena honorarjem zunanjih ustvarjalcev - pesnikom, pisateljem, dramatikom, prevajalcem, igralcem, kritikom, skladateljem, glasbenim poustvarjalcem, esejistom in strokovnim sodelavcem - ter plačilu pravic in članarine Evropski radiodifuzni zvezi, od koder črpamo velik del glasbenega programa in vanj tudi posredujemo slovensko ustvarjanje," so pojasnili.

Program Ars, Radio Slovenija