STA, 7. 9. 2021

Matija Solce s svojim teatrom na evropski festivalski turneji

Lutkar in glasbenik Matija Solce se s svojim gledališčem Matita mudi na veliki evropski festivalski turneji, na kateri se predstavlja s štirimi predstavami, ki se dotikajo perečih družbenih tem. Turneja, ki jo bo sklenil oktobra na Norveškem in Poljskem, vključuje nastope po Sloveniji, Italiji, Češki, Finski, Španiji in Rusiji.
:
:

Foto: Robert Vystrčil

Kot so sporočili iz Teatra Matita, predstave gostijo priznani mednarodni lutkovni festivali, kot so Titirimundi v Segovii, Sampo festival v Helsinkih in znamenito moskovsko lutkovno gledališče Obraztsov.

"Vse predstave gledališča Matita se dotikajo perečih družbenih tem in jih predstavljajo na animiran in živ ritmičen način, ki vključuje tudi veliko improvizacije. Njihova večplastnost omogoča, da so razumljive tako za odraslo kot tudi otroško publiko ter različne jezikovne in kulturne platforme," so zapisali v gledališču.

V predstavi Happy Bones Solce odpira vprašanje smrti in manipulacije, v igri Biti Don Kihot obravnava življenje Don Kihota v postmodernem kontekstu, v predstavi Pozor Los! problematizira vprašanje sobivanja ljudi in živali, v uprizoritvi po motivih Karla Čapka Pasje življenje pa riše vzporednice med preteklostjo in sedanjostjo. Letošnja premiera Mesarica pa je predelava Levstikovega Martina Krpana v groteskno komični koncert, ki ga poleg Solceta izvaja skupina glasbenikov, igralcev in animatorjev: Miha Arh, Filip Šebšajevič, Tines Špik in Miha Razdrih.

Matija Solce je debitiral v Neaplju s predstavo Pulcinella, nato pa doštudiral alternativno gledališče na Umetniški Akademiji v Pragi in postal prvi doktor lutkarstva na Slovenskem. Danes v Pragi poučuje, igra v mednarodnih glasbenih skupinah, vsako leto organizira mednarodni site-specific festival Plavajoči grad in režira. V svojih predstavah kombinira dramsko igro, gledališče objekta, koncerte in lutkarstvo, kar obravnava kot "gledališče iluzivnih točk".

Letos se bo v Sloveniji gledališče predstavilo v Mariboru na bienalu lutkovnih ustvarjalcev s predstavo Biti Don Kihot, so še sporočili iz Solcetovega gledališča.

Matita, Matija Solce, Finska, Španija, Italija, Poljska, Rusija, Češka, Norveška