STA, 27. 6. 2022

Uprizoritvi Pljuča v Umagu grand prix za najboljšo predstavo

Prva slovenska uprizoritev drame Pljuča Duncana Macmillana v režiji Žige Divjaka in izvedbi SNG Drama Ljubljana je na 23. mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev v Umagu prejela grand prix za najboljšo predstavo in zlatega leva za scenografijo. Festival se je s podelitvijo nagrad sklenil v nedeljo.
:
:

Foto: Peter Uhan

 

V obrazložitvi nagrad je strokovna žirija, ki so jo sestavljale predsednica Mirna Farkaš Salamon ter članici Slavica Renko in Jelena Zec, izpostavila, da je prežemanje vseh elementov uprizoritve Pljuča, od obeh igralcev do režije, scenografije in glasbe, občinstvo in žirijo pustilo v globokem razmišljanju o svetu, v katerem živimo. Z inovativno in v svojem bistvu izčiščeno scenografijo Pljuč pa je po mnenju žirije scenografu Igorju Vasiljevu uspelo priklicati vso težo sodobnega življenja in minevanja časa, so sporočili z ljubljanske Drame.

Nagrajena drama Pljuča, prvo delo angleškega dramatika Macmillana, ki je bilo uprizorjeno na slovenskih odrih, prinaša vpogled v brutalno iskren odnos dveh tridesetletnikov, ki živita v nenehni negotovosti med izpraševanjem svojih vrednostnih meril in uresničevanjem osebnih ambicij.

Macmillan velja za enega najzanimivejših glasov sodobne britanske dramatike, ustvarja pa tudi kot režiser in performer za gledališče, film in televizijo. Njegova dramska dela, ki temeljijo na raziskovalnem pristopu, se dotikajo sodobnih družbeno-politično-ekonomskih tem vzgoje, izobraževanja, ustvarjanja družine, osebnostnih motenj in okoljevarstvenih problemov. V igri Pljuča avtor izpostavi intimno vprašanje ustvarjanja družine, a hkrati preizprašuje pomembna družbena in okoljevarstvena vprašanja.

Dramo je v slovenščino prevedla Tina Mahkota, dramaturginja je Eva Kraševec, kostumografinja Tina Pavlović, lektorica Tatjana Stanič, avtor glasbe Blaž Gracar in oblikovalci luči Divjak, Vlado Glavan ter Vasiljev. Premiero je uprizoritev doživela leta 2019 v Mali Drami.

Žirija je zlatega leva za igro podelila igralcu Mirku Soldanu za vlogo novinarja v uprizoritvi Enigmatične variacije v izvedbi gledališča HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, zlatega leva občinstva pa si je z najvišjo povprečno oceno oddanih glasov prislužila uprizoritev Metoda v izvedbi gledališča Hrvatsko kazalište Pečuh iz Madžarske.

Na letošnjem festivalu se je v tekmovalnem programu predstavilo šest uprizoritev iz Hrvaške, Madžarske in Slovenije.

Pljuča, Zlati lev, SNG Drama Ljubljana, Hrvaška