SNG Drama Ljubljana, 28. 3. 2014

Uprizoritev Še vedno vihar povabljena na 59. festival Sterijino pozorje

Selektor 59. festivala Sterijino pozorje Igor Bojović je prvo slovensko uprizoritev epopeje o koroških Slovencih Še vedno vihar Petra Handkeja v režiji Ivice Buljana in v koprodukcijski izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana in Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta uvrstil v mednarodni program festivala z naslovom »Krugovi«.
:
:
Foto: Toni Soprano
Foto: Toni Soprano
Foto: Toni Soprano

Letošnje Sterijino pozorje bo potekalo med 26. majem in 3. junijem 2014 v Novem sadu, festivalsko občinstvo pa si bo lahko ogledalo uprizoritev Še vedno vihar 28. maja.

Februarja 2014 je predstava gostovala v Pliberku na avstrijskem Koroškem (nekaj kilometrov od Handkejeve rojstne hiše in od kraja, kjer so pokopani člani njegove družine, ki so postali glavni liki zgodbe) in po izjemno pozitivno sprejetih predstavah v Ljubljani in Trstu doživela še nadvse topel, čustven in ganljiv odziv koroškega občinstva.

V Še vedno viharju Handke kakor v sanjah, sestavljenih iz mnogih epizod, rekonstruira zgodovino svoje slovenske družine v Podjuni. Zgodba nas popelje v čas pred drugo svetovno vojno in v partizanski boj, ki je razdelil materino družino na dve nasprotujoči si strani, po vojni pa je brutalnost nacizma hitro zamenjal prezir nove Avstrije do slovenske manjšine. Besedilo, v katerem se dramatika prepleta s prozo in intimna poetičnost z zgodovinskimi dejstvi, so poleg osebnih zapiskov navdihnili pisma, fotografije in dokumenti, najdeni po smrti družinskih članov.

Pred nekaj dnevi je Norveška podelila Handkeju letošnjo mednarodno Ibsenovo nagrado »za literarni opus, neprimerljiv v svoji formalni lepoti in briljantni refleksivnosti,« so v obrazložitvi zapisali člani žirije ter dodali, »če je bil Ibsen ključni dramatik meščanske epohe, ki se počasi končuje, je Peter Handke nedvomno najbolj eminenten gledališki pisatelj«. Prestižno Ibsenovo nagrado norveška vlada podeljuje od leta 2007 posameznikom in institucijam za pomemben prispevek k razvoju gledališča. Pred Handkejem so nagrado prejeli Peter Brook, Ariane Mnouchkine, Jon Fosse in Heiner Goebbels.

Peter Handke je za Še vedno vihar prejel tudi Nestroyevo gledališko nagrado za najboljše besedilo leta 2011 in prestižno mülheimsko nagrado za najboljšega nemškega dramatika leta 2012.

Sterijino pozorje, Novi Sad, SSG Trst, SNG Drama Ljubljana, Srbija

Povezani dogodki

SNG Drama Ljubljana, 15. 5. 2017
Dan odprtih vrat SNG Drama Ljubljana
SNG Drama Ljubljana, 4. 11. 2011
Nadomestna koprodukcija Ustavljivi vzpon Artura Uia
SNG Drama Ljubljana, 5. 4. 2016
Klubski popoldan v Drama Kavarni s Tino Vrbnjak