ZDUS, 8. 4. 2013

Umrla je dramska igralka Anica Sivec

Sporočamo žalostno vest, da je v 66. letu starosti umrla dramska igralka Anica Sivec, dolgoletna članica ZDUS.
:
:

foto Drama SNG Maribor

"..Angele imam zelo rada. K meni so se naselili z različnih koncev. Imenovala sem jih po meni ljubih ljudeh, tudi po Franciju Safranu, ki sem ga imela blazno rada. Angel z vedrom na glavi je moja mama, ki je hodila v otroštvu ‚v štepič po vodo’, na njeni glavi sta moja prijatelja Zdenko in Andrej. Vsakemu angelu sem dala svoje ime..." (pogovor z Anico v časniku Nedeljski dnevnik, 2007)

Anica Sivec se je po nekaj vlogah v amaterskih skupinah odločila za študij dramske igre na AGRFT v Ljubljani. Že v času študija je sodelovala v predstavah Mestnega gledališča ljubljanskega in SSG Trst. Po končanem študiju se je avgusta 1970 zaposlila v Drami SNG Maribor, ki ji je ostala zvesta do upokojitve.

Leta 1970 je prejela Borštnikovo nagrado za mlado igralko (vloga Laure, T. Williams Steklena menažerija, AGRFT Ljubljana). Sedem let kasneje pa je prejela tudi Borštnikovo nagrado za vlogo Ane (M. Mahnič, Že čriček prepeva, Drama SNG Maribor). Med njenimi vlogami v bogati gledališki karieri gre omeniti še Natašo v Gorkega Na dnu, Ivano v Hiengovi Lažni Ivani, Jacinto v Cankarjevem Pohujšanju, naslovno vlogo v Marinkovičevi Gloriji in Upokojenko v Partljičevi komediji Čaj za dve. Natopila je tudi v Štigličevi TV nadaljevanki VOS.

Anica Sivec je imela poseben dar za komične, karakterne vloge. Zato je bila priljubljena kot interpretka številnih humornih, satiričnih likov v legendarnem Mariborskem radijskem feljtonu. Na Radiu Maribor  je ustvarjala več kot dve desetletji. Z igralcem Volodjem Peerom je nastopala v »vedrem gledališču« in prekrižarila domala vso Slovenijo. Leta 2006 je pripravila avtorski projekt Teater ni klošter in se tudi upokojila.

Slovo od dramske igralke Anice Sivec bo jutri v torek, 9. aprila na pokopališču Dobrava v Mariboru.

ZDUS, Saša Pavček, 10. 5. 2019
Čestitka Ivanki Mežan