SiGledal, 1. 11. 2021

Umrl je teatrolog, kritik, književnik in urednik Vasja Predan

Več kot štiri desetletja je s kritiškim očesom spremljal domače in tuje gledališke uprizoritve na Slovenskem. Tudi v visoki starosti je Predan vzdrževal stike z gledališčem.

Vasja Predan / Foto: Tamino Petelinšek STA

Rodil se je leta 1930 v Vitomarcih. Diplomiral je iz slavistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter se zaposlil kot dramaturg na TV Ljubljana, nato pa bil do leta 1992 urednik pri Naših razgledih. 

Pisal je eseje in komentarje o dramaturških in gledaliških vprašanjih, iz katerih je razbrati njegovo odprtost za aktualizirano, samosvojo odrsko interpretacijo dramske umetnine. Pisal je tudi o slovstvenih vprašanjih in spremne besede h knjižnim objavam dramskih in drugih besedil. Kot sourednik in avtor prispevkov je sodeloval tudi pri izdajah Slovenskega gledališkega inštituta, takrat Slovenskega gledališkega muzeja, ter s številnimi drugimi prispevki sodeloval v publikacijah muzeja.

Kot selektor ali član strokovne žirije ter žirije za podelitev Borštnikovega prstana je večkrat sodeloval na festivalu Borštnikovo srečanje. Bil je tudi selektor Sterijinega pozorja v Novem Sadu. 

Vasja Predan je bil pobudnik, soavtor in sourednik monografskega zbornika o režiserju Miletu Korunu iz leta 2002. Skupaj z Dušanom Moravcem je leta 2001 izdal knjigo Sto slovenskih dramskih umetnikov, leta 2004 pa so izšle njegove Teatrološke študije in eseji.

Leta 1967 je prejel nagrado Prešernovega sklada, ob svoji 80-letnici leta 2010 pa Župančičevo nagrado za življenjsko delo. Mesto Ljubljana mu jo je podelilo za izjemen opus kritiških analiz ter pronicljivih, pisateljsko vživetih interpretacij slovenske književnosti in gledališča, pa tudi za dolgoletno ustvarjanje visokega javnega intelektualnega dialoga znotraj slovenske in svetovne umetnosti in kulture v vlogi urednika Naših razgledov. Leta 2016 je prejel Nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo, ki jo podeljuje DGKTS na Tednu slovenske drame.

Vasja Predan

Katja Čičigoj, SiGledal, 15. 9. 2010
»Most mentalne bede«
Anita Volčanjšek, SiGledal, 15. 5. 2010
Obredi kompenzacije (navidezne) moči
Kristina Mihelj, SiGledal, 17. 12. 2010
Kje so meje? Ali sploh obstajajo?