STA, 14. 5. 2018

Umrl je hrvaški umetnik Zlatko Bourek, scenarist risanke Profesor Baltazar

V Zagrebu je v 89. letu v petek umrl hrvaški likovni umetnik in akademik Zlatko Bourek, je danes sporočila Hrvaška akademija znanosti in umetnosti (Hazu). Bourek je bil širši javnosti najbolj poznan kot scenograf priljubljene risanke Profesor Baltazar. Bil je tudi filmski režiser ter gledališki scenograf in kostumograf.

Zlatko Bourek / Foto: Boštjan Lah

Po besedah predsednika Hazu Zvonka Kusića je Hrvaška izgubila enega največjih, najbolj vsestranskih in najoriginalnejših umetnikov, ki je odprl novo poglavje sodobne hrvaške likovne, gledališke in filmske ustvarjalnosti. Dodal je, da je Hazu ostala brez enega svojih najbolj uglednih članov, so njegove besede v sporočilu za javnost povzeli na Hazu.

Bourek se je rodil v Požegi v Slavoniji leta 1929. Med drugo svetovno vojno se je kot najstnik udeležil antifašističnega boja. Iz slikarstva in kiparstva je diplomiral na nekdanji zagrebški akademiji za uporabno umetnost v razredu znanega hrvaškega kiparja Koste Angelija Radovanija.

Že med študijem je s skupino somišljenikov ustanovil Zagrebško šolo risanega filma, ki je postala svetovno znana. Bil je scenograf priljubljenih risank Profesor Baltazar, ki so nastajale med letoma 1967 in 1978. Je tudi avtor več drugih animiranih filmov. Leta 2015 je nastal kratki animirani film Wiener Blut, ki pripoveduje o njegovih spominih na začetek druge svetovne vojne; sam je prispeval scenarij, režijo podpisuje skupaj s Pavaom Štalterjem.

Od 1971 je kot scenograf in kostumograf sodeloval z uglednimi gledališči v Nemčiji, od 1988 je bil član gledališča Hans Wurst Nachfaren v Berlinu. Na Hrvaškem je režiral lutkovne predstave, velik uspeh je dosegel leta 1982 s Hamletom. Kot režiser in scenograf je posnel tudi tri celovečerce.

Znan je tudi po svojih skulpturah in grafikah, med drugim je samostojno razstavljal v New Yorku in Duisburgu, so še zapisali na spletni strani Hazu.

Leta 2005 je prejel hrvaško državno nagrado Vladimir Nazor za življenjsko delo.

Anja Bunderla, SiGledal, 17. 9. 2013
»Mi, künstlerji«
Anja Bunderla, SiGledal, 15. 9. 2013
»Bodimo skromni in bodimo perfekcionisti«