STA, 28. 11. 2012

Umrl je borec za pravice kulturnikov Maks Soršak

Ponoči je umrl pomočnik direktorice Moderne galerije (MG) in Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) za projekte Maks Soršak, so sporočili iz MG+MSUM. Bil je velik ljubitelj in poznavalec gledališča, komentator in pisec, ki se je aktivno boril za izboljšanje družbenega in materialnega položaja umetnikov in drugih delujočih v kulturi.

Maks Soršak v performansu Ne poskušaj tega doma / foto: Miha Fras

Soršak, rojen leta 1964, je bil zadnjih 15 let zelo aktiven v neprofitni kulturi. Med drugim je bil ustanovni član društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju umetnosti in kulture Asociacija, sodeloval je pri ustanovitvi Inštituta za arhitekturo in kulturo - ARK in bil koordinator mednarodnega projekta sodobnih scenskih umetnosti Via Negativa Lab. Aktivno je sodeloval tudi z zavodom Bunker.

Skoraj 10 let je Soršak delal v Gledališču Glej, nato pa je sodeloval z Zavodom E.P.I. center na področju uprizoritvenih umetnosti. Od leta 1997 je bil zaposlen v Moderni galeriji.

Soršak je bil vsestranski kulturni poznavalec in ustvarjalec, pa tudi nekdanji nogometaš. Slabo zdravljena športna poškodba je bila vzrok za njegove resne zdravstvene težave, ki so prerasle v težko bolezen - pljučno arterijsko hipertenzijo. Kljub temu da je bil uradno invalid 2. kategorije, pa Soršak svoje bolezni ni jemal kot oviro, temveč kot večplastni izziv - bil je namreč eden glavnih pobudnikov ustanovitve Društva za pljučno hipertenzijo Slovenije.

Proti bolezni se je Soršak boril tudi na umetniškem področju - na primer s serijo gledaliških performansov z naslovom Ne poskušaj tega doma. Vsak performans je uvedel s kitajskim pregovorom: "Za tistega, ki svojo bolezen skriva, ni zdravila."