STA, 15. 10. 2021

Umrl hrvaški scenarist in dramaturg Ivo Štivičić

Po dolgi in težki bolezni je v 86. letu umrl znani hrvaški pisatelj, scenarist in dramaturg Ivo Štivičić, poročajo hrvaški mediji. Znan je po številnih televizijskih nadaljevankah, kot je bila prva hrvaška dramska nadaljevanka Kam gredo divje svinje (Kuda idu divlje svinje) iz leta 1971. Štivičić je pisal tudi filmske scenarije in drame.

Foto: Pixabay

Ivo Štivičić je bil rojen v vasi Rešetari nedaleč stran od Nove Gradiške v Slavoniji leta 1936. V Zagrebu je študiral na pravni in filozofski fakulteti. Na nekdanji Televiziji Zagreb je kot dramaturg in scenarist delal od leta 1958. Med drugim je bil tudi urednik dramskega programa Hrvaške televizije (HTV) med letoma 1992 in 1995. Bil je profesor dramaturgije na zagrebški akademiji za dramsko umetnost.

Štivičićevo kariero so določali številni televizijski scenariji. Za njegov najbolj znan televizijski projekt velja dramska nadaljevanka Kam gredo divje svinje, ki jo je režiral Ivan Hetrich. Štivičić je sodeloval tudi z drugimi vodilnimi televizijskimi in filmski režiserji, kot so Eduard Galić, Nikola Tanhofer in Mario Fanelli.

"Tudi če ne bi napisal nič drugega kot Kam gredo divje svinje, bi mu bila hrvaška kultura dolžna toliko, kot le redkokateremu našemu pisatelju v prejšnjem stoletju", so zapisali leta 2016 ob objavi Štivičićeve knjige Antologijske drame, v kateri so bila štiri njegova dramska besedila.

Znan je bil tudi po priredbah del Miroslava Krleže. Štivičić je za svoje delo prejel več nagrad, med drugim tudi najvišjo državno nagrado v kulturi in umetnosti Vladimir Nazor za življenjsko delo v filmski umetnosti in nagrado HTV Ivan Šibl za življenjsko delo na televiziji.

Ivo Štivičić