STA, 13. 9. 2010

Umrl gledališki in filmski igralec Rade Marković

V 89. letu starosti je v Zaboku na Hrvaškem umrl gledališki in filmski igralec Rade Marković. Marković je izoblikoval okoli 200 gledaliških likov in igral v skoraj sto filmih.
:
:

 

Rade Marković se je rodil leta 1921 v Beogradu, študiral je na tehnični in nato na filozofski fakulteti v Beogradu, vendar se je potem posvetil igranju. V Beograjskem damskem gledališču je igral poldrugo desetletje, pogosto s svojo tedanjo soprogo Olivero Marković.

Povojne generacije se ga spominjajo tudi kot bralca besedila za prve izdaje Filmskih novosti, ki so bile v tistem času nekakšno sredstvo javnega informiranja. Običajno so jih predvajali pred projekcijami celovečernih filmov v kinematografih. Marković je zrežiral tudi dva dokumentarna filma. Igro je predaval na Akademiji za gledališko umetnost v Novem Sadu.

Na odrskih deskah je igral tudi po formalnem odhodu v pokoj. Tako bi moral nastopiti tudi 6. oktobra letos na premieri gledališke igre Zlato tele, po tekstu Iljfa in Petrova, v Narodnem gledališču v Beogradu. Igro režira njegov sin, znani filmski in gledališki režiser Goran Marković.

Rade Marković