STA, 22. 5. 2018

Gledališka nagrada tantadruj letos v roke Bineta Matoha

Nagrado tantadruj za življenjsko delo bo letos prejel igralec, interpret in prvak Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica Bine Matoh. Na nocojšnji prireditvi v Novi Gorici bodo podelili še nagradi za igralsko stvaritev in gledališki dosežek iztekle sezone. Nagrajenca bosta znana šele na nocojšnji podelitvi.

Bine Matoh / Foto: SNG Nova Gorica, Pavšič Zavadlav

Slovensko stalno gledališče (SSG) Trst je za omenjeni nagradi nominiralo predstavi Resnica režiserja Alena Jelena in Ukročeno trmoglavko v režiji Juša A. Zidarja.

Gledališče Koper je nominacije za letošnje tantadruje namenilo štirim predstavam - Barufam v režiji Vita Tauferja, Traču ali mnogo hrupa za nič režiserja Jaka Ivanca in Gašperja Tiča, Zadnje Lune v režiji Dušana Mlakarja in Za blagor vseh ljudi v režiji Nenni Delmestre.

Največ predstav, kar pet, je nominiralo Slovensko narodno gledališče (SNG) Nova Gorica - Don Juana v režiji Daniela Daya Škufce, Galeba v režiji Paola Magellija, Realiste režiserke Tijane Zinajić, Trojanke v režiji Jaše Kocelija in Ekshibicionista v režiji Marka Bulca.

Letošnjo strokovno komisijo, ki je odločala o nagradah, so sestavljali Marij Čuk, Matej Bogataj in Vojko Belšak.

Letošnja žirija v sestavi Meta Hočevar, Teja Glažar in Igor Pison pa se je odločila, da bo tantadruja za življenjsko delo namenila leta 1946 rojenemu igralcu Binetu Matohu, ki je bil več kot petintrideset let vodilni igralec in prvak v SNG Nova Gorica. Matoh je vse življenje posvetil odrskim deskam in je nosilec Borštnikovega prstana. Svojo poklicno pot je sklenil z upokojitvijo leta 2013 z vlogo Stanka v intimni drami Srečanje dramatičarke Nine Mitrović.

Nagrada tantadruj je bila leta 2011 ustanovljena z namenom, da se opozori na primorsko gledališko ustvarjalnost, ki je bila morda v širšem slovenskem prostoru prezrta, je sicer na nedavni novinarski konferenci povedala direktorica SNG Nova Gorica Maja Jerman Bratec.

Odločitev o nagradi tantadruj, poimenovani po istoimenskem literarnem junaku primorskega pisatelja Cirila Kosmača, so sprejeli SSSG Trst, SNG Nova Gorica in Gledališče Koper. Vsako leto v maju podelijo tri strokovne nagrade tantadruj, poleg nagrad za igralsko stvaritev in gledališki dosežek pravkar končane sezone še nagrado za življenjsko delo.

tantadruj, Bine Matoh