Ukinjanje kritiških zapisov v javnih medijih - Javno pismo ZDUS in DGKTS

Avtor: ZDUS, DGKTS

Objavljamo javno pismo Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) in Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije (DGKTS) v povezavi z ukinjanjem kritiških zapisov:


Foto: Pixabay

Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) in Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije (DGKTS) z zaskrbljenostjo in ogorčenjem sprejemata vest, da se nekateri časopisi odrekajo objavam kritik umetniških stvaritev.

Umetniška dela nujno potrebujejo strokovno refleksijo v javnih medijih. Še posebej gledališče je kot minljiva umetniška zvrst trdno vpeta v družbo, v kateri nastaja, je njen odraz in je neločljivo povezana z refleksijo.

Odločitev je v škodo javnemu interesu, v škodo družbi, saj siromaši njeno znanje in ukinja možnost za tako potreben razmislek na vseh ravneh. V škodo je vsem, ki se ukvarjamo z umetnostjo in kulturo, hkrati je neodgovorna do publike, ki našemu delu sledi.

Take odločitve delajo tudi nepopravljivo vrzel v zgodovini našega gledališča, radijskih stvaritev, TV produkcije umetniškega programa, filma, teatrologije in strokovne kritike.

 

Saša Pavček, predsednica Združenja dramskih umetnikov Slovenije
Vilma Štritof, predsednica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ukinjanje-kritiskih-zapisov-v-javnih-medijih-javno-pismo-zdus-in-dgkts